Vásárosnamény

2023.06.19. 15:16

Tovább folytatják a fafaragók hagyományait

Az idén is a vitkai általános iskola ad otthont a tábornak.

Alkotás közben

Fotó: Archív fotó: fafaragótábor

Fél évszázada gyülekeznek hagyományőrző szándékkal fafaragók, díszitő művészek, hogy a népművészet értékeit munkájuk révén őrizzék és megmutassák másoknak, illetve továbbadhassák a felnövekvő generációknak. Az elmúlt évtizedekben Vásárosnaményban az Esze Tamás Művelődési Központ adott otthont és szellemi inspirációt az ország különböző részeiről érkezett népművészeknek. Szellemi táplálékot munkájukhoz a sárospataki fafaragó tábor nyújtott, melyet Schmidt Sándor táboralapító, a művelődési központ dolgozója közvetített. Vásárosnamény földrajzi fekvése is meghatározó volt a fafaragók munkájára, megismerkedtek Bereg népművészeti hagyatékával, valamint a kárpátaljai és az erdélyi hatásokkal. Az így bővített ismeretkörrel hozták létre alkotásaikat, amelyek közül egy-egy munkadarabot az intézménynek ajándékoztak.
Az idén június 25. és 30 között ismét „megszállják” a vitkai általános iskolát az alkotók, hogy a történeti időket is felidézve 50. alkalommal köszöntsék egymást a munkaasztalok mellett. A mindennapi élet kegyetlen része, hogy meglehetős gyakorisággal cserélődtek a munkakör tagjai. Az idősebbek fiataloknak adták át a stafétát, akik később tisztelettel emlékeztek, illetve emlékeznek a neves elődökre. Az ajándékként felajánlott alkotásokból a fél évszázad alatt tiszteletre méltó kiállítás született. A Fafaragó Galéria nagy népszerűségének és látogatottságnak örvend mind a mai napig.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában