Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.07.26. 12:23

Eljött a nagy nap, több mint 100 ezer magyar diák sorsa dől ma el

Este 8-ig kell várni az izgalmas pillanatra.

Szon.hu

Forrás: Forrás: ripost.hu

A hazai felsőoktatási intézmények július 26-án este 8 órakor hirdetik ki az idei felvételi ponthatárokat. Aki elérte a szükséges pontszámot, és a jelentkezéskor megadta a telefonszámát, azt sms-ben értesítik a sikerről.

Bár az érettségi vizsgákon, a felvételiken és az ügyintézés utolsó határidején is már rég túlvagyunk, azért lehetnek meglepetések. Hiába viszonylag állandó a legkedveltebb egyetemek és szakok köre, 2011 óta nem jelentkeztek annyian a felsőoktatásba, mint idén. 

Hogy miként alakul ki a ponthatár?

  1. a felvételiző pontszáma
  2. a jelentkezők száma
  3. a szak kapacitása

alapján. Ha többen jelentkeztek az adott szakra, mint amennyi a férőhely, akkor a pontszámok alapján sorba rendezett felvételizők között a rendelkezésre álló helyek alapján meghúzzák a vonalat, és az utolsó beférő diák pontszáma lesz a ponthatár. Akik ez alatt maradnak, azoknál a második helyen bejelölt iskola jöhet már csak szóba, feltéve, hogy oda elég az elért pontszám, és így tovább. Aki egyáltalán nem jár sikerrel, még mindig választhatja a fizetős szakokat.

A nagy eseményt Budapesten és sok vidéki városban is buliba bújtatva lehet megélni. Az eredményhirdetős Pont ott partik ingyenesek, de a fővárosira regisztrálni kell, ezt ide kattintva tudod megtenni. A Budapest Park már délután háromkor megnyitja kapuit a felvételizők előtt, akik aztán bízhatnak benne, hogy vágyott egyetemük is hasonlóképp tárt kapukkal várja majd őket. - olvasható a ripost.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában