Nyíregyháza

2023.07.01. 13:36

Élményekkel hálálják meg a munkájukat (fotók)

Kitárták a sóstói strand és az élményfürdő kapuit az egészségügyi és szociális szférában dolgozók előtt.

Korábban soha ilyen sokan, közel 6300-an regisztráltak az Élet Forrása Egyesület, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. és a nyíregyházi önkormányzat közös, Semmelweis-napi családi hétvégéjére. Az egészségügyi és szociális szférában dolgozók előtt szombaton és vasárnap kitárták a sóstói strand és az élményfürdő kapuit.

– Harmadik esztendeje látjuk vendégül a magyar egészségügy napján a területen dolgozó szakembereket, így köszönve meg áldozatos munkájukat. Arra törekszünk, hogy legyen egy olyan élményekben gazdag napjuk, amit a családjukkal és kollégáikkal együtt tölthetnek el, kikapcsolódhatnak és egy kipihenhetik a mindennapos hajtást – mondta dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere a hivatalos megnyitón és külön lapunkon keresztül is megragadta a lehetőséget, hogy köszönetet mondjon az egészségügyi és szociális dolgozóknak mindazért, amit értünk tesznek az év 365 napján.

Rekreáció, feltöltődés

– Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének munkássága mindannyiunk számára példaértékű. Születésének évfordulóján elismeréseket adtak át az egészségügyi dolgozóknak, mi pedig arra gondoltunk, hogy a rekreálódás, a feltöltődés lehetőségével háláljuk meg a munkájukat – árulta el a szervező Élet Forrása Egyesület elnöke.

Kiss Hedvig kifejtette: az ágazatban tevékenykedők a hétköznapok sodrásában nem feltétlenül jutnának el családjukkal a sóstói élményparkba, ezért szervezték meg a családi hétvégét. Az egyesület rendezvényein, kitelepülésein a prevenció fontosságát hirdeti, ahogy az egészségügyi és szociális területen dolgozók is, akik azonban nem mindig fogadják meg a saját, betegeknek, pácienseknek adott tanácsaikat. Éppen ezért a Semmelweis-napi rendezvényen általános állapotfelméréssel, vércukor-, vérnyomás- és testzsírszázalék-méréssel várták a kollégákat, akik végre időt szánhattak magukra is. Mindemellett masszázs könnyítette meg az ellazulást.

– Fontos, hogy egy évben legalább egyszer az egészségügyi dolgozók és szociális munkások legyenek az asztal másik oldalán, és tudatosuljon bennük, hogy nemcsak ők tesznek másokért, értük is tesznek mások – hangsúlyozta Kiss Hedvig.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke szintén a köszönet hangján szólt.

–  Márai Sándor szavait idézve „az életnek értéket csak az a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk”. Pontosan ezt az alázatos szolgálatot végzik a szféra dolgozói, amiért köszönet jár nekik. Nemcsak a magyar egészségügy ünnepén, hanem az év minden napján.

Nincs leállás, nincs ünnep

Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója azzal kezdte köszöntőjét, hogy kijelentette: jövőre is visszavárják az egészségügyben és szociális területen munkálkodókat.

– Két héttel ezelőtt volt egy személyes élményem: vasárnap kellett bemennünk a kórházba. Látva, hogy mennyien teljesítenek szolgálatot a hét utolsó napján, tudatosult bennem, hogy itt nem számít a húsvét, a karácsony, a gyógyítás nem szünetelhet, ez pedig óriási áldozatot kíván. Remélem, a fürdőzéssel egy kicsit mi is vissza tudunk adni, hogy önmagukra és a családjukra koncentrálhassanak, feltöltődhessenek emlékekkel, élményekkel – tette hozzá a házigazda.

Amíg gazdára találtak a tombolanyeremények, váltottunk néhány szót az ünnepeltekkel, azaz az egészségügyi dolgozókkal. Lakatos Erzsébet gyógytornász, 12 éve van a pályán. 

– Sokszor nem könnyű – vallotta be a szakember –, speciális betegekkel foglalkozom, akik, ha hálásak is a munkámért, nem mindig tudják kifejezni azt. Ettől függetlenül tudom, hogy nagyban hozzájárulok az állapotuk javulásához, még ha nem is mindig érzem a megbecsülést. Szeretem a hivatásomat, ezt tanultam, ez tölti ki a mindennapjaimat.

 KM


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában