Kánikula

2023.07.12. 17:30

Hőségjogok nyári munkavégzéskor

Jogszabályok írják elő a megfelelő munkahelyi tényezők biztosítását.

Lengyel Nóra

Hőségriadó esetén fokozott figyelmet kell fordítani az egészségkárosodások megelőzésére

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Itt a nyár és ezzel együtt a kánikula is. A legjobb lenne vízparton tölteni ezeket a heteket, de sajnos nem mindenkinek van erre lehetősége, és a szabadságok száma is véges. Így a nagy hőség idején is muszáj munkába járni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a hőségriasztást, annak fokozatát, az érvénybe lépés időpontját és időtartamát az országos tiszti főorvos adja ki. Mind az irodában, mind a kinti rekkenő melegben dolgozóknak biztosítani kell a megfelelő munkavégzéshez szükséges feltételeket. Munkáltatókat kérdeztünk meg arról, hogy hogyan biztosítják a megfelelő munkakörülményeket a szabadban dolgozóknak.

A 2011-ben elfogadott új Alaptörvény külön nevesíti, hogy a testi és lelki egészséghez való jog mellett „minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez”. A munkavédelmi törvény pedig (Mvt. 33. § 1. bekezdése) úgy rendelkezik, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet szükséges. A nagy meleg káros hatásai ájulást, napszúrást, napallergiát, hőkimerülést, hőgutát okozhatnak, de másodlagosan hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is. 

Folyamatos ellenőrzés

Lapunk kérdésére Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. tulajdonosa elmondta, hogy mivel ingatlanok teljes körű generálkivitelezésével foglalkoznak, nagyon sok munkás a szabadban dolgozik. A munkavédelmi szakértőjük folyamatosan ellenőrzi, hogy a munkaterületeiken, az építkezéseken minden előírást szigorúan betartsanak. 

– Most is kint van a kollégánk egy külsős munkavédelmi szakemberrel az építkezéseken megnézni, hogy milyen körülmények között dolgoznak. Természetesen védőitalt mindig biztosítunk, ha nincs hőség, akkor is. Még azért ez a 31 fok nem annyira extrém, lesz még ettől melegebb is, de ahogy módunkban áll, átszervezzük a munkafolyamatokat úgy, hogy a lehetőségekhez képest minél kevesebbet legyenek a tűző napon a munkások. Ilyenkor árnyékos helyre húzódhatnak be, és az óránkénti 10 perc szünet mindig jár – fogalmazott Verebélyi János, és hozzátette: télen is gondoskodnak a munkásokról, akkor meleg teát kapnak a hidegben dolgozók.

Korlátlan vízfogyasztás

Köles Zoltán, a Köles és Fiai Kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta, hogy mennyiségi korlát nélkül biztosítják az ásványvizet a munkásoknak, szénsavas vagy szénsavmentes formában is. Térkövezéssel és kertépítéssel foglalkoznak, jelenleg öt városban dolgoznak körülbelül ötven munkással. 

– Amennyi vízre csak szükségük van, annyit kapnak a munkások, így két-három hét alatt 3-4 raklap ásványvíz is elfogy. Munka előtt reggelente amennyit szeretnének, felvehetnek a telephelyen. Munka közben óránként 10-15 perc pihenő mindig jár. Természetesen ilyenkor árnyékba húzódhatnak, de ha megoldható, akkor légkondicionált helyiségbe mennek be. Sok esetben a munkavédelmi előírás kötelezővé teszi a munkavédelmi sapkát és a hosszú szárú nadrágot, de ahol nem, ott rövid nadrágban dolgozhatnak – részletezte Köles Zoltán, és kiemelte: van, amikor a hőség miatt átszervezik a munkafolyamatokat, hajnal négykor kezdenek a munkások, és már 13 órakor mehetnek haza. 

Megfelelő klíma

 – Ez a hőség valóban megviseli a szervezetet, cégünk számára a legfontosabb dolgozóink egészsége – fejtette ki Csőri Zsolt, a Ke-Víz 21 Zrt. minőség-, környezetirányítási és MEB-irodájának vezetője. – Az előírtaknak megfelelően a kritikus hőmérséklet felett biztosítunk óránként legalább tíz perc pihenőidőt, mégpedig lehetőleg árnyékos, hűvösebb helyen. Ilyen kánikulában a legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Dolgozóink számára mi is biztosítjuk ezt ivóvíz formájában, hőségriadó idején korlátlan mennyiségben, megfelelően lehűtve, amihez az építési területek konténereiben hűtőszekrények vannak elhelyezve. A szabadban ajánlott a lazább, de az előírásoknak megfelelő munkaruha – mondta Csőri Zsolt, és megjegyezte: az irodai dolgozóknál a megfelelő hőmérsékletet klímaberendezésekkel biztosítják.

 A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya által működtetett, ingyenesen hívható zöldszámon: 06-80/204-292 tájékoztatást nyújtanak keddi és csütörtöki munkanapokon 8:30 és 16:00 között a munkavédelemmel kapcsolatos jogosultságokról és kötelezettségekről a munkáltatók, a munkavállalók, az érdekképviseleti szervek részére, és mindenkinek, aki a munkavédelem kérdései iránt érdeklődik. Részletes útmutatásért érdemes a www.ommf.gov.hu oldalon közzétett munkavédelmi tájékoztatást is átolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában