Nyíregyháza

2023.07.18. 12:39

Nyíregyházi diák a csillagászati diákolimpián

Szon.hu

Öt magyar utazik Lengyelországba a csillagászati diákolimpiára - közölte Vincze Nikolett, a megmérettetés magyar projektkoordinátora.
A magyar csapat Jászberényben készült a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára. Ennek során bonyolult elméleti feladatokat oldottak meg, éjszaka távcsöves megfigyeléseket gyakoroltak, amit planetáriumi és égboltismereti, illetve adatelemzési felkészüléssel egészítettek ki.

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont mellett Jászberény Önkormányzata és a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai is segítették a diákokat.
Első helyen Schmercz Blanka, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzős diákja, másodikként Horváth Zsóka, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. osztályos tanulója, harmadikként pedig a 10. osztályos Elekes Dorottya (budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium) került be az olimpiai keretbe. A csapat tagja még a 11. évfolyamos Vári Gergely Péter (budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) és a végzős Sarkadi Sándor (nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium).
A csapat augusztus 10-én indul Chorzówba. A diákokat csapatvezetőik - Kovács József, az ELTE GAO tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Genti Egyetem csillagász posztdoktori kutatója -, illetve megfigyelőik, Jäger Zoltán, a Bajai Obszervatórium csillagásza és Vincze Nikolett, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont csillagászati diákolimpiai projektkoordinátora - kísérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában