Allergia

2023.07.29. 14:41

Támadnak a pollenek, jobb, ha felkészülnek az allergiások

Csáki Alexandra

Forrás: Illusztráció: MW-archív

A hétvégén a pollenterhelés erősödésére lehet számítani. A parlagfű virágporának koncentrációja helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Az üröm pollenterhelése országszerte, így Szabolcs-Szatmár-Beregben is alacsony, a csalánfélék virágpora közepes szinten várható, a pázsitfűféléké pedig legfeljebb közepes szintet érhet el. A többi lágyszárú allergén közül az útifű és a kenderfélék virágporának koncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a libatopfélék, a lórom az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei országosan alacsony tartományban vannak jelen – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális jelentésében.

A fák közül alacsony koncentrációban még jelen van a levegőben a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan alacsony-nagyon magas, az Epicoccumé alacsony-közepes tartományban változhat az időjárás függvényében.

A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában