Vásárosnamény

2023.07.29. 07:19

Vonzóvá teszik a folyópartot

Sétányt, függőhidat, kilátót és vízitúra-megállóhelyet is kialakítanak a Kraszna torkolatánál.

Száraz Anita

Forrás: Önkormányzat

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően Vásárosnaményban közel 500 millió forintos uniós támogatásból fejleszthetik a Kraszna-torkolatot – tájékoztatta lapunkat a város önkormányzata.  

 
 

Régóta tervezték

A projekt keretében Vásárosnamény egy olyan turisztikai fejlesztést valósít meg, amit régóta terveztek, de amire korábban a forráshiány miatt nem volt lehetőség. A beruházás során a Kraszna mellett sétányt, függőhidat, kilátót és vízitúra-megállóhelyet alakítanak ki, a töltésen pedig kerékpárutat építenek – ez utóbbit, a gyalogosforgalomra is gondolva a néhány méterrel alacsonyabban fekvő, tervezett sétányra vezetik el. A piaccsarnok épülete mögött, az árvízvédelmi töltésről levezető kerékpárút és gyalogjárda nyomvonalától néhány méterre vízitúra magállóhelyet hoznak létre, a város központját és a Kraszna folyó torkolatát pedig egy természetközeli burkolattal kialakított sétánnyal kötik össze. Ennek megvilágításáról a sétányba helyezett lámpatestek, és napelemes kandeláberek gondoskodnak majd. A sétány végén, a folyó két partján 1-1 kilátó épül, ezeket függőhíd köti össze, a megvilágításához szükséges áramot a kilátókon elhelyezett napelemek termelik meg. A fejlesztés során olyan digitális megoldásokat részesítenek előnyben, amelyek az életminőség javítását szolgálják, de okos platformokat is kialakítanak – például kerékpárszámlálót vagy a Kraszna élővilágát bemutató interaktív táblát. A turisztikai fejlesztés eredményeként kialakított terület remek helyszínt biztosít az egészséges életmód és a kültéri sportok kedvelőinek, a munkák a tervek szerint 2026 tavaszára fejeződnek be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában