Nyíregyháza

2023.08.17. 17:42

A múltba tekintve építik a jövőt (fotók, videók)

A vármegyei önkormányzat identitásprojektjére tették fel a koronát a fesztivállal.

Szon.hu

Itthon vagyunk címmel rendezett identitásfesztivált a vármegyei önkormányzat csütörtökön a Sóstói Múzeumfaluban. A fesztivál az Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben című projekt nagyrendezvénye. A program a három és fél évvel ezelőtti indulása óta 50 településen mintegy húszezer embert ért el, és változatos programokkal biztosította a kulturális feltöltődést a lakosságnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg azért is különleges, mert többféle identitás találkozik a határain belül, és mindez a hagyományos értékeiben is tetten érhető

Büszkék lehetünk az örökségünkre

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke a fesztivál megnyitóján elmondta, az identitásprojekt legfontosabb célja az volt, hogy megmutassa az embereknek, milyen értékek között éljük a mindennapjainkat, legyen szó művészetről, gasztronómiáról, vagy éppen az épített örökségről.

– A projekt azonban nem a múltba révedésről szól: bár a múltra támaszkodunk, de a jövőbe tekintünk, és a jövőt építjük. Büszkék lehetünk arra, hogy több vármegye korábbi örökségét is őrzi a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg, és bár az egykori közigazgatási egységek egyesültek, megmaradtak az egyes identitások, amiket meg is kell őrizni az utókornak – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

– Úgy vélem, sikeres volt ez a programsorozat, a lakosság szívesen vett részt a programokon – ezt már dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő mondta el a jelenlévőknek.

Kiemelte: augusztus 20-ához közeledve nem csupán a megyei, hanem a nemzeti identitásunkról is beszélni kell.

Ma is aktuális intelmek

– Szent István létrehozott egy modern, keresztény Magyarországot, felépítette a közigazgatást. Úgy vélem, hogy bár mindez német mintára történt, jeles uralkodónk magyar tartalommal töltötte meg a rendszert – tette hozzá.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere arról számolt be, nem is találhattak volna jobb helyszínt a fesztiválnak a múzeumfalunál, hiszen a skanzen a régi paraszti kultúra tárgyi emlékeit őrzi, és modern muzeológiai eszközökkel eleveníti fel a régmúlt szokásait.

– Persze a megyei identitás mellett az államalapítás ünnepéhez közeledve a nemzeti is nagyobb figyelmet érdemel. Úgy vélem, Szent István Imre herceghez írt intelmei még napjainkban is jó tanácsként szolgálhatnak a fiatal generációknak. A király felhívta fia figyelmét arra, hogy kérjen tanácsot az idősebbektől, és mindazt az útravalót, amit elődeitől kap, őrizze meg, és ha eljön az idő, adja tovább. Ha belegondolunk egy család működésébe, akkor sok hasonlóságot találunk. Egy falu közössége, vagy egy család útravalót ad az embernek. Meg kell tanítanunk a fiataloknak, mit jelent Szabolcsinak, Szatmárinak, Bereginek, magyarnak lenni – hívta fel a figyelmet dr. Ulrich Attila.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában