Porcsalma

2023.08.14. 17:55

H. Kiss Kálmán emlékére

Szon.hu

A kötet megtalálható az OPKM Tankönyvtárban

Fotó: Szabó Károly archívuma

180 évvel ezelőtt ezen a napon született Hegymegi Kiss Kálmán (Porcsalma, 1843. augusztus 14. - Nagykőrös, 1913. október 31.) református lelkész, tanítóképző intézeti igazgató, egyháztörténeti szakíró.

Kiss Kálmán 1843-ban született a Szatmár vármegyei Porcsalmán, Kiss Áron református püspök fiaként. Féltestvére Kiss Áron pedagógiai szakíró. 
Középiskolai tanulmányait Szatmáron, Lőcsén és Sárospatakon végezte. Tanulmányai befejezése után két évig apja mellett volt Porcsalmán káplán, majd 1868-ban a mándi református egyház papja lett. 

1875-ben lemondott a papi pályáról és a nagykőrösi református tanítóképző tanára lett, majd 1883-tól igazgatója; 1904–1907 között a református zsinat tagja.
Számos történelmi, gazdasági, vallástudományi cikket és több tankönyvet írt, elemi és középiskolák és tanítóképzők számára és egy imakönyvet is Élő reménység címen.
"Hivatásában buzgó, a munkában fáradhatatlan, a tanártársai, tanítványai iránt való szeretetben kiapadhatatlan volt." - írták méltatói, tájékoztatta szerkesztőségünket az évfordulóról dr. Kriston-Vízi József ny. múzeumi főtanácsos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában