Rakamaz

2023.09.27. 11:48

A felderítők mindennapjai Rakamazon

A felderítés is követi a modern technológia felé tolódik el, célja azonban nem változott.

Miklós István

Pályaválasztás előtt álló diákoknak tartott előadást Kreácsik Ákos alezredes, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred parancsnoka Felderítők mindennapjai címmel a helyi általános iskolában, a Honvédelmi Oktatási Központ és a Magyar Huszár Alapítvány szervezésében.

A Rakamazi Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében az alezredes saját életútján keresztül mutatta be a katonai pálya szépségeit és kihívásait, és azt, miként jutott el egy egri katonai kollégista a felderítő ezred parancsnoki beosztásáig. A fiatalok megtudhatták, csupán az eszközök és a módszerek változtak, a felderítés célja azonban évszázadok óta ugyanaz.

Új módszerek, „régi” cél

Bár a felderítés is a modern technika irányába tolódik el, még mindig információgyűjtést jelent, a szemben álló ellenfélről, terepi és időjárási viszonyokról, szándékokról, tervekről és mindenről, ami hozzájárulhat hazánk biztonságának megőrzéséhez – tájékoztatta lapunkat a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred.

Kiemelték: a felderítő ezrednél szolgáló katonák mélységi felderítő, csapatfelderítő, búvár és ejtőernyős beosztásban izgalmas és sokrétű feladatokat látnak el, a zöld barett sapka pedig a felderítők „védjegye”.

A program végén a gyerekek egy harci szimulátort és lézerfegyvereket is kipróbálhattak, valamint kézbe vehettek fegyvermásolatokat.

A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett előadások, programok lehetővé teszik, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok minél szélesebb körben, egyre több helyszínen ismerkedhessenek meg a Magyar Honvédség tevékenységével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában