Nyíregyháza

2023.09.06. 14:14

„A szakmai arculat nem rezdül, még mosolygósabb lesz”

A Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskolának új a fenntartója, sokat remélnek az együttműködéstől.

L. Tóth Lajos

Fotó: Sipeki Péter

Nívós programelemekkel színesített sajtótájékoztatón jelentették be szerdán: a VLAMI-ból VLRAMI lett, azaz a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség fenntartásában kezdte el az új tanévet a 25 éves Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola. Molnár Blanka (Biri, Dankó Pista Általános Iskola, felkészítő tanár: Vidovits Ábel) citerán dél-dunántúli ugrósokat pengetett, Tamaskovits Nóra és Fekésházy Mátyás moldvai táncdallamokat adott elő Rosca Krisztoffer felkészítő tanáruk közreműködésével, a Jókai Mór Református Általános Iskola tanulói (Rácz Ildikó mesterpedagógus szaktanácsadó vezetésével) Bandi-Teams fantázianévvel mutattak be részletet A pletykás falu című meséből, Ugyan Dorka és Orosz Gergő Kevin kisszekeresi táncot roptak (felkészítő tanáraik: Ugyan Attila és Grexáné Nagy Enikő). Az átadás-átvétel és a további működés részleteit Demarcsek György, a korábbi fenntartó képviselője, Dr. Gaál Sándor esperes, az új fenntartó képviselője és Demarcsek Györgyné, az iskola igazgatója ismertette a Bethlen Gábor utcai központban.

– A Nyírség Táncegyüttesből négyen vettünk részt posztgraduális képzésen 1997-99 között a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Akkoriban derült ki, hogy lehet alapítani művészeti iskolát a tánc területén is. Régi vágyunk vált valóra a Nyíregyházi Magán Alapfokú Művészeti Iskola létrejöttével. Több nevünk is volt azóta, közben felvettük Vásárhelyi László nevét, aki meghatározó személyisége volt az ország folklórjának. Eddig a Botoló Nonprofit Közhasznú Kft. állt fenntartóként a VLAMI mögött, szeptember elsejétől pedig a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközségre hárul ez a szerep – taglalta Demarcsek György.

Dr. Gaál Sándor esperes hozzátette: – Az iskola profilja nem változik, hiszen olyan értékrendet képvisel, ami nélkülözhetetlenül fontos a mai világban. Nem újkeletű a közös munka, 25 éve az egyik telephelye a VLAMI-nak a Jókai Mór Református Általános Iskola. Amikor a presbitérium döntött, nem volt vita, a személyes tapasztalatok, a családi kötődések mellett az igényesség, a nemzetmegtartó erő is sokat nyomott a latba. Bízom benne, hogy a szakmai arculat nem rezdül, hanem még mosolygósabb lesz.

– Gondos előkészítő munka után kezdtük el az új tanévet – nyugtázta Demarcsek Györgyné. – A kölcsönös megállapodásnak köszönhetően új kapcsolatrendszerek alakulhatnak ki, melyek gazdagíthatják az értékeinket. Tovább erősítheti a szülőket abban, hogy jó helyük van a gyermeküknek nálunk. Nagy dolog, hogy harmadik alkalommal nyertük el az Oktatási Hivatal bázisintézménye címet. A fenntartóváltás egy lehetőséget nyújt számunkra és egy új korszak kezdetét jelenti nálunk, ahol a lépték az érték.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában