Nyíregyháza

2023.09.25. 17:30

Az autók közt rohangált egy róka Nyíregyházán

Egyre gyakrabban tévednek vadállatok a városokba élelem után kutatva.

Miklós István

Lakott területre tévedt a róka Nyíregyházán

Forrás: Illusztrációs fotó: MW

Az autók mellett szaladgált az a róka, amit a napokban videóztak le Nyíregyházán, az Arany János utcában. Varga Attila, a felvétel készítője a Tényeknek elmondta, először kutyának nézte a rókát, és azért tette közzé a Facebookon a felvételt, nehogy valaki elüsse az állatot. Az utcától néhány kilométerre több erdős terület is van, valószínűleg onnan érkezhetett a róka a lakott területre. Az elmúlt években egyre gyakrabban fordul elő, hogy vadállatok tévednek be a városba, többségük élelem után kutatva merészkedik közelebb az emberek lakhelyéhez, ám érdemes őket messziről elkerülni.

Nem szabad hozzáérni!

Dr. Juhász Csaba állatorvos a Tényeknek azt mondta, nem szabad megközelíteni a városba tévedt rókákat, hiszen a veszettség egyik jellemző tünete, hogy szelídebben viselkedik az állat.

– A betegség az emberre nézve halálos. Amennyiben nem kap a fertőzött személy időben védőoltást, és a veszettség tünetei megjelennek nála, aki szinte biztosan életét veszíti az illető. A környező országokban – például Romániában és Ukrajnában – az elmúlt években is volt halálos áldozata a betegségnek – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az elmúlt években Magyarországon jelentősen csökkent a veszett rókák száma köszönhetően az állatok rendszeres vakcinázásának. Azonban még mindig előfordulnak fertőzött állatok, jellemzően az ország déli és keleti területein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában