Újfehértó

2023.09.20. 07:00

Épül a Magvető Református Bölcsőde

Az Újfehértói Református Egyházközség több mint 410 millió forint támogatást nyert el egy 28 férőhelyes bölcsőde megépítéséhez.

Tarnavölgyi Gergely
Fotó: Sipeki Péter

Ünnepélyes keretek köz tették le kedd délután az alapkövét annak a bölcsődének, mely a tervek szerint 2024 tavaszán készülhet el, és várhatóan 2024. nyár végén, ősz elején nyitja majd meg kapuját a Debreceni utca 202. szám alatt.

Az Újfehértói Református Egyházközség 2012 óta működtet nevelési-oktatási intézményeket (óvodát és általános iskolát) a településen. A keddi alapkőletételkor elhangzott: a beruházásnak köszönhetően mérséklődhet a bölcsődei férőhely-hiány, a kisgyermekes anyukák pedig hamarabb munkába állhatnak, segítve ezzel a munkaerő-piaci elhelyezkedésüket. A 28 férőhelyes bölcsőde biztosítja az újfehértói családok számára a megerősített intézményi és szociális hálót, továbbá megteremti a munka és a családi élet összehangolásának lehetőségét.

Az ünnepélyes alapkőletétel előtt Baracsi István református lelkipásztor kért áldást az egyébként már épülő (a falak és a tetőszerkezet már elkészült) bölcsődére, majd a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós kiemelte, 2018 óta ez a tizenhatodik bölcsődei alapkőletétel a választókerületében.

– Ma kaptam kézhez az értesítést arról, hogy hamarosan megépülhet a tizenhetedik – fogalmazott. Dr. Simon Miklós emlékeztetett: választókerületében 2018 óta 14 milliárd forint értékben valósultak meg oktatási-nevelési célú beruházások.

– Itt, Újfehértón, az ilyen jellegű fejlesztések összértéke meghaladja az egymilliárd forintot, a közelmúltban az önkormányzati bölcsőde is kapott egy közel 500 milliós támogatást – mondta a térség országgyűlési képviselője.

A tervezett szolgáltatás, a bölcsődei nevelés középpontjában a kisgyermekek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kisgyermekek elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz – hangzott el a kedd délutáni rendezvényen.

– Tovább fejlődik ezzel a beruházással Újfehértó ezen településrésze, a Mályváskert, ahol több mint háromezren laknak – ezt már a város polgármestere mondta lapunknak. Dr. Hosszú József hozzátette: az elmúlt időszakban volt itt egy komoly útfejlesztési program, és folyamatban van egy csapadékvíz-elvezetési projekt megvalósítása.

Az alapkövet, és az abba kerülő időkapszulát dr. Gaál Sándor esperes áldotta meg, majd az ünnepséget a helyi református óvodások köszöntő műsora zárta. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában