Nyíregyháza

2023.09.15. 17:30

Helyben teremtenek maradandó értékeket

A rendezvényen termelők és vállalkozók meséltek arról, milyen út vezette őket sikerre.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihaly

Különleges szakmai napot rendeztek Nyíregyházán pénteken, a Continental Arénában. A Made in V4 – Legyen a helyi termék a közös értékünk! elnevezésű nemzetközi projekt rendezvényén a helyi termelők és vállalkozások fejlesztésére, a gazdasági kihívások kezelésére kialakított legjobb gyakorlatokat oszthatták meg egymással a résztvevők. A délután egy gazdatúrával zárult, ahol az előadók telephelyeit keresték fel a program résztvevői. Ennek célja az volt, hogy a helyi termelők és szolgáltatók jobban megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalataikat pedig megoszthassák egymással.

Változatos előadások

A színes előadásokban a jelenlévők betekintést nyerhettek a méhészet rejtelmeibe, a Kerekréti Méhészet és a Boda Méhészet jóvoltából, a gyógygombák különleges és kihívásokkal teli világába, a Szondi-család gyógyhatású gyógy- és biogomba-gazdaságának köszönhetően, de szó volt a környezettudatos háztartási tisztítószerekről is a nyíregyházi a Cudy Future Kft. prezentálásban. A népi mesterségek modern formáival is megismerkedhettek az érdeklődők, hiszen Sályi Róbert szatmárnémeti keramikus színpompás kerámiáiban lehetett gyönyörködni, s a mester azt is elárulta, miért választotta feleségével, Sályi Pannával ezt a tradicionális hivatást.

Szondiné Tóth Ágnes fitoterapeuta, a Szondi-család biogomba-gazdaságának tulajdonosa elmondta, jelenleg nyolc gombafajt termesztenek, melyek közül öt bio minősítéssel rendelkezik.

Jótékony hatásai vannak

– A világon több mint ötmillió gombafaj létezik, ám csak 12 olyan van, ami tartalmazza a béta-glükán nevű hatóanyagot, s így jótékony hatással bír a szervezetünkre. Mi ezek közül többet is termesztünk, mivel az említett hatóanyag mellett a gombákban rengeteg vitamin van, antioxidánsként is kiválóak. A béta-glükánok a betegségek megelőzésében lehetnek a szervezetünkre, ahogy azt a keleti kultúra is kiemeli. Éppen ezért nem akkor kell e termékek felé fordulnunk, amikor már nagy a baj, hanem preventív jelleggel kell őket alkalmazni – hívta fel a figyelmet a fitoterapeuta, akitől azt is megtudtuk, a gyógygombák e hatóanyaga jó az emésztőrendszernek, támogatja a szív- és érrendszert, sőt különféle gyulladásos megbetegedések esetén is jótékony hatása van.

– Több mint egy évtizede született meg bennem a természetes hatóanyagokból készült tisztítószerek megalkotásának a gondolata. Előtte különféle laboratóriumokban dolgoztam, részt vettem a fejlesztés fázisaiban is, ám azt tapasztaltam, a hagyományos szereknél háttérbe szorul, hogy a terméknek milyen hatásai lehetnek hosszú távon az emberre – ezt már Kulcsár Ildikó vegyész, a Cudy Future Kft. ügyvezető-tulajdonosa árulta el a jelenlévőknek. A nyíregyházi vállalkozás ma már több mint 300-féle környezettudatos háztartási terméket forgalmaz, s az elhivatott munkájukat a Green Brand díjjal is elismerték.

Hosszú utat jártak be

– A természet megad nekünk mindent, ami a tisztítószerek gyártásához szükséges, nincs szükségünk semmilyen szintetikus anyagra. Mindez nagyon fontos, hiszen vigyáznunk kell a bolygónkra – ahogy az ismert mondás is tartja, a Földet nem örökbe, csupán kölcsön kaptuk az unokáinktól – hívta fel a figyelmet Kulcsár Ildikó.

Mintegy 30 éve ismerkedett meg az agyaggal Sályi Róbert és felesége, Panna, s mint mondta, mindez egy játéknak indult.

– A játékból egy nagy kaland, végül vállalkozás lett. Emlékszem, a kézműves vásárokon hobbistaként irigykedve figyeltük a fazekasokat, s úgy éreztük, ideje továbblépni, a tudásunkat fejleszteni. Az ilyen mesterségek általában családon belül öröklődnek, a tudás apáról fiúra, anyáról lányára szál, nekünk azonban mindent az alapoktól kellett megtanulni – mesélt a kezdetekről a mester.

Mint mondta,  sok munka és alázat vezetett ahhoz, hogy ma vállalkozóként dolgozhatnak, és úgy véli, nincs olyan mesterség, amit alázat nélkül lehetne végezni. MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában