Program

2023.09.24. 11:19

Hétfői színház- és moziműsor Nyíregyházán

Szon.hu

Móricz Zsigmond Színház
19 óra: Delila, nagyszínpad, Krúdy bérlet
Ahogy mondják, „negyveniksz” évesen egy férfi vagy sportautót szerez magának, vagy szeretőt. A kapuzárási pánikkal Virág Lászlónak és családjának nincs szerencséje: hiába van meg mindenük, hiába boldogok, Virág beleszeret egy nála jóval fiatalabb pincérlányba. A történet mindenkinek ismerős. Vajon van jó döntés? Vajon kinek kell okosnak lennie? Vajon érdemes-e egy olyan férfiért küzdeni és áldozatot hozni, aki már nem szerelmes a feleségébe?
Fordulatokban bővelkedik ez a bűbájos, külföldön is nagy sikerrel játszott vígjáték, amelynek írója Molnár Ferenc, a Pál utcai fiúk méltán világhíres szerzője, a rendezője pedig a számtalan díjjal elismert Mohácsi János, aki az Illatszertárral jelentkezett Nyíregyházán, és aki ebben az előadásban is az élet keserédes voltát mutatja be.
19.30: Az öreg hölgy látogatása, Krúdy kamara, Szigligeti kamara bérlet
A történet helyszíne egy gazdaságilag az összeomlás szélén álló kis falu, Güllen, itt él Alfred Ill. A helyi lakosok abban reménykednek, hogy Ill nemsokára hazalátogató ifjúkori szerelme, az időközben milliomossá lett Claire Zachanassian anyagi segítségével megmenekülhet a falu.
Az öreg hölgy hazatértével a válsághelyzet azonban nem megoldódni látszik, inkább új dimenziókat nyer: nem csupán a polgári erkölcs hamissága lepleződik le, hanem a múltjától szabadulni képtelen, abba rögeszmésen kapaszkodó ember drámája is elénk tárul. Claire Zachanassian azzal a feltétellel menti meg egykori otthonát, ha az őt fiatalkorában cserben hagyó Alfred Ill vezekelni fog egykori bűne miatt, vagyis meghal. A milliárdjaiért igazságot követel, élete utolsó vágyának kiszolgáltat egy teljes faluközösséget.
Friedrich Dürrenmatt drámája groteszk humorral idézi meg azt a képtelen világot, amelyben a leszámolás és a személyes bosszú ilyen természetes kényszerűséggel következhet be. „Túl nagy a kísértés, és túl nagy a mi szegénységünk”, vallják álságosan a drámában, miközben szemünk előtt bontakozik ki egy másik, mélységesen humanista töltetű cselekményív is: két ember kudarcba fulladt sorstörténete.

Krúdy Gyula Art Mozi
17 óra: Hawaii, vígjáték
Hawaii szigetén nukleáris rakétariadót fújnak, és a helyi lakosok a turistákkal együtt rémülten várják a világvégét. A film főszereplője az Oscar-jelölt Bérénice Bejo (A némafilmes, Lovagregény, Az elfeledett herceg).
18.50: Feláldozh4tók, akciófilm, kalandfilm
A válogatott zsoldosok – Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture és Sylvester Stallone – ismét összeállnak, s most először velük tart Curtis „50 Cent” Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipio, Levy Tran és Andy Garcia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában