Jakabszállás

2023.09.30. 20:00

Űrhajós nevével ragyog a régi „nagy vas”

A vasmadár lőtt sebeit is meggyógyították, főnix madárként kelt új életre vadászrepülőgép.

Palicz István

Farkas Bertalan űrhajós örömmel adta a nevét a felújított vadászrepülőgépnek. Képünkön a verset író Lizák Zoltánnal.

Fotó: Simon Róbert Sándor

Hamvaiból, de legalábbis rozsdatemetőből kelt új életre az a szebb időket is megélt MIG-15-ös vadászrepülőgép, amely immár Farkas Bertalan nevét viselve idézi fel a magyar katonai repülés történetének egy fontos időszakát.

Mint arról lapunkban már korábban beszámoltunk, az újjászületés Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületnek köszönhető. A kezdeményezés pedig két személy révén is kötődik vármegyénkhez: az egyesület elnöke, Simon Róbert Sándor beregi kötődésű, Vásárosnaményban született, a névadó Farkas Bertalan dandártábornokot pedig nem kell senkinek bemutatni. Ő az, aki Gyulaházán látta meg a napvilágot, Nyíregyházán kezdett repülni, ahonnan a világűrig jutott, máig egyedüli magyar űrhajósként. Hamarosan lesz követője, ám ez már egy másik történet, most a MIG feltámadásának örülhetünk.

 

Szegecsről szegecsre

– A jakabszállási Csík repülőtér és a MIG-15 tulajdonosa, H. Szabó Sándor kereste meg az egyesületet tavaly decemberben, hogy újítsuk fel a gépet. Rengeteg lőtt seb volt a törzsén, új fülketetőt készítettünk rá, sok-sok lemezt kellett pótolni. Már az első egyeztetéseknél én adtam az ötletet a tulajdonosnak, hogy a felújított vadászrepülőgép vegye fel Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, kutató űrhajós nevét – tekint vissza a szép és nemes vállalkozás nyitányára Simon Róbert Sándor.

Hozzátette: ez volt a könnyebbik része a nagy tervnek, hiszen Farkas Bertalant nem kellett győzködni, hogy fogadja el a felkérést. Az egyesület lelkes csapata aztán nekigyürkőzött, szabadidőt és energiát nem kímélve szegecsről szegecsre haladva újították fel a vadászrepülőt. A névadóval egybekötött avatót már július végére tervezték, de a júniusi H-145-ös helikopter tragédiája miatt elhalasztották.

 
 

Ez egy erős kötelék

– Nem láttuk helyénvalónak, hogy néhány héttel a bajtársaink elvesztése után egy repülőgép avatón „örömködjünk”. Azt gondolom, ez volt a helyes döntés. Szeptemberben aztán elérkezett az ünnepélyes pillanat, az avatón részt vettek a szolnoki Légierő Zenekar, és a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége. Beszédet mondott Sági János vezérőrnagy, a magyar légierő korábbi vezetője, Buczkó Imre vezérőrnagy, Sági János helyettese, aki maga is űrhajósjelölt volt – emelt ki néhány mozzanatot és személyt az egyesület elnöke.

A névadó táblát takaró leplen egy gyönyörű négy soros vers volt, amit a szintén szabolcsi származású Lizák Zoltán főtörzsőrmester, a légierő repülőgép mechanikusa írta. Zoltán fényeslitkei születésű, így igazi szabolcsi hangulat uralkodott Jakabszálláson. A találkozón köszöntötték a 90 éves Czenczik István nyugállományú őrnagyot, Az Ég Katonái alapítóját, örökös titkárát. Farkas Bertalan köszönő beszédében méltatta a névadó ötletét, a repülőgép felújítását és külön beszélt az avató hangulatáról, amely hűen érzékeltette a repülőtársadalom bajtársi közösségét, kötelékének erejét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában