Nyíregyháza

2023.10.13. 17:30

Aranylakodalmat ültek

A szeretet táplálta házasság egy életre szóló szövetség.

Szon.hu

Csupa arany és csillogás volt pénteken a Váci Mihály Kulturális Központ színházterme. A nyíregyházi önkormányzat az idén is megrendezte az Arany napot, amelyen egymás szemébe néztek és újra kimondták az igent azok a házaspárok, akik fél évszázaddal ezelőtt Nyíregyházán léptek frigyre s azóta is a városban élnek.

Az idén aranylakodalmukat ünneplő szépkorúak a megható rendezvényen megerősítették 50 évvel ezelőtt tett fogadalmukat, felidézték házasságuk boldog perceit.

Kitartás, megértés és türelem. Ezt válaszolták egybehangzóan azok a szépkorú házaspárok, akik a Váci Mihály Kulturális Központ színházterme előtt várakoztak az ünnepségre, eleganciájuk is azt mutatta jeles év ez számukra, az idén ünneplik ötvenedik házassági évfordulójukat. Mindenki a hosszú házasság receptjét kérdezgette tőlük, amire annyit feleltek, a jó házasságnak számos titka van, ilyen például, hogy a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, de tudni kell alkalmazkodni is a másikhoz, megérteni társunkat a nehéz helyzetekben.

– Feleségem legfőbb erénye a kitartás. Amit ő a fejébe vett, mindig véghez is vitte – mondta Kohanecz Sándor feleségére tekintve, aki mosolygott ezen, hiszen mint mondta, férje türelmes típus, ezért is bontakoztathatta ki elgondolásait mellette. – Minden házasságban vannak nehézségek, mi próbáltuk ezeket súlyozni és a helyén kezelni, közösen megtalálnia megoldást, és ez a fajta együttműködő- készség vitte előre a házasságunkat. Két lányt neveltünk fel, egyikük Nyíregyházán él, a másikuk Budapesten, s két unokával is megajándékoztak minket, ami a legnagyobb örömünk, ennyi évesen – mondta Kohaneczné. Az aranylakodalmasok hozzátették, szerencsésnek érzik magukat, hogy megünnepelhetik az 50. házassági évfordulójukat, nagyon sokan ezt a kort sem élik meg, és sajnos a fiatalabb generációk házassága nagyon sokszor elakad, nem tart ki évtizedekig. Változott a világ, s a házasságkötés ideje is kitolódik ma már, ők örülnek annak, hogy fiatalon vállalták fel a családalapítást, s így szép s kerek lett az életük.

Az idei Arany nap igazán csillogóra sikerült, az impozáns színpadi képpel, elegáns kiegészítőkkel, virágokkal ünnepi hangulatot vitt az eseménybe. A Móricz Zsigmond Színház színészei: Kosik Anita, Horváth Viktor, és Gulyás Attila előadásában olyan zeneszámok csendültek fel, melyek közel állnak az ünnepelt korosztály szívéhez. A hagyományokhoz hűen a fogadalmat a nemzeti imánk alatt tették le a házaspárok dr. Kása Brigitta aljegyző, dr. Szemén Sándor címzetes főjegyző és dr. Grósz Péter igazgatási főosztályvezető vezetésével.

A köszöntők során többször is elhangzott: az aranylakodalom egy olyan kiváltság, amiben sokan reménykednek mikor frigyre lépnek. A házasság egy életre szóló szövetség. A megható beszédek alatt az 1973-ban házasságot kötött és ma is együtt élő házasok felidézték a régi emlékeket, lepergett előttük esküvőjük, gyermekeik születésének, házasságuk éveinek filmje, a családi esték, a nagybetűs életük.

Dr. Kovács Ferenc polgármester is felelevenített néhány régi emléket az 1973-as város életéből.

 Ekkor avatták fel Sóstón az Ifiparkot, adták át a Petőfi-szobrot, költözött a múzeum a mostani helyére, ugyanebben az évben avatták fel a főiskola sportcsarnokát, s a mozik Bob herceget vetítették. – Az én szememben Nyíregyháza egy nagy család – mondta a polgármester, s kiemelte,  a városban élő szépkorú aranylakodalmat ülőknek kijár a tisztelet, a méltóságteljes ünneplés. Például szolgálnak a mai fiataloknak is, felhívják a figyelmet a házasság és a család fontosságára.

– Az igazi erő az a képesség, hogy önök 50 éve együtt terveznek, örülnek, könnyeznek és egymást támogatják. Ez példaértékű, mint ahogyan az is, hogy megtartották az ígéretüket egymásnak. Az arany jelentése: a bölcsesség, a tudás, az igazság. Jelképezi az értékállóságot, a ritkaságot, a tartósságot is. Az aranylakodalom az önök házasságának csillogására emlékeztet bennünket, mert önök már ismerik a házasság minden értékét és tartósságának titkát – mondta Nyíregyháza polgármestere, s kívánt további boldog éveket, jó egészséget az aranylakodalmasoknak.


Az ünneplő házaspároknak a nyíregyházi országgyűlési képviselők, dr. Szabó Tünde és dr. Vinnai Győző is gratulált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában