Balkány

2023.10.03. 20:00

Diákok szedték Szabolcs aranyát (fotók, videó)

Balkányi fiatalok jártak Rácz Imre húsz hektáros almáskertjében.

Szon.hu

Diákok szedték Szabolcs aranyát

Fotó: Gazdag Mihaly

A gyümölcsültetvényeken hasznos munkát végezhetnek a fiatalok, ráadásul olyan élményekre, tapasztalatokra tehetnek szert, amelyek később a pályaválasztásukat is segíthetik. Kedden egy vármegyebeli általános iskola felső tagozatos osztálya élt az oktatási intézmény, illetve az almaszedésnek otthont adó családi vállalkozás kínálta lehetőséggel: a Balkányi Szabolcs Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai Rácz Imre almáskertjében szedték Szabolcs aranyát.
–  Egy szülői értekezleten jött az ötlet, hogy jöjjünk el ide almát szedni – mondta lapunknak a Balkányi Szabolcs Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Pásztor Angelika. Hozzátette, az osztályból huszonöten vannak itt, az almaszedési programban pedig van egy kis nevelési, pedagógiai szándék is.
– A mai program erősíti a csapategységet, ráadásul a diákok megtanulják értékelni az almát, vagy úgy általánosságban a gyümölcsöket. Úgy látom, tetszik a gyerekeknek a munka, remélem, vissza fogunk még ide térni – fogalmazott Pásztor Angelika, a hatodikosok osztályfőnöke, aki kiemelte, hogy a balkányi iskola vezetése az első szóra támogatta ezt a programot.
Tóth Kristóffal a munka közben beszélgettünk. Elmondta, fáj egy kicsit a lába, de nagyon szívesen szedi az almát, amit már többedmagával meg is kóstoltak. – Amit leszedünk, azt egy vödörbe, majd a teli vödörből ebbe a nagy faládába tesszük, ha jól tudom, egy ilyenbe 300 kilogramm alma fér el – fogalmazott a hatodikos diák, akitől megtudtuk, életében először jár almáskertben, de amit eddig látott, az nagyon tetszik neki.

Ősszel is sok a munka

– A kétkezi munkának teremtő ereje van, az agrárium pedig csodákat tartogat a fiatalok számára – ezt már Rácz Imre, a balkányi almáskert tulajdonosa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke mondta lapunknak. Hozzátette, a diákmunka a legtöbbek számára a nyári szünidő alatti tevékenységet jelenti, holott a mezőgazdaságban még ősszel is számos olyan feladat van, amelyre fiatalok is jelentkezhetnek. Remek példa erre a gyümölcsök betakarítása, amely nem igényel túl nagy erőfeszítést a diákoktól, az elvégzett munkával azonban mindenki jól jár. A fiatalok betekintést kaphatnak a munka világába, és ha csak egy kicsit is, de találkozhatnak a munkaadói elvárásokkal. Bízunk abban, hogy ez a mai példa ragadós lesz: a legifjabb generáció országszerte is belekóstolhat a mezőgazdasági munkákba, az így megszerzett tapasztalatokra pedig a pályaválasztás során is támaszkodni tudnak majd – emelte ki Rácz Imre, aki felhívta a figyelmet az agrártárca azon szándékára, hogy a fenntartásukban lévő oktatási intézményekben kötelezővé tennék a „terepmunkát”, köztük az almaszedést, vagy más mezőgazdasági feladatot. 


– A felnövő generációnak sajnos már nincs olyan erős és élő kapcsolata a mezőgazdasággal, a természettel, mint amilyen nekünk volt annak idején, az 1970-80-as években. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért is igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a gyerekekkel, diákokkal az agrárium szépségeit. Az elmúlt években számtalan üzemlátogatást szerveztünk, ahol a fiatalok a legmodernebb eszközöket is kipróbálhatták, de a legmagasabb szintű szakmai kiállításokra és bemutatókra is segítünk eljutni az érdeklődőknek – sorolta Rácz Imre, a keddi almaszüret házigazdája.

A fáról az asztalra

A balkányi almaszedésen jelen volt Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke is. Lapunknak elmondta, többek között azért van itt, mert a közgyűlés is rengeteget foglalkozik az agrárium, így az almaágazat problémáival.
– Személy szerint is nagyon fontosnak tartom, hogy a mai fiatalok is megismerjék, mi az a kétkezi munka, megtudják, megértsék, átlássák azt a folyamatot, ahogy a gyümölcs a fáról az asztalukra kerül. Sajnos felnőtt úgy egy nemzedék, hogy ezekkel a dolgokkal nem igazán vannak tisztában, ezen szeretnénk változtatni, ha kell, a maihoz hasonló almaszüretekkel, hogy a diákok is megértsék, miről szól, és miért is fontos az agrárium – fogalmazott Baracsi Endre, a közgyűlés alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában