Nyírbátor

2023.10.14. 11:12

Elkészültek az idős lakópark végleges tervei

Négyszintű ellátórendszer kialakítását indítják el jövőre Nyírbátorban.

Lengyel Nóra

Az idős lakópark terve

Forrás: illusztráció: önkormányzat

A városvezetésnek kiemelten fontos, hogy a helyi idős emberek megfelelő körülmények között biztonságban és nyugalomban tudják megélni az idős kort. A négyszintű ellátórendszer alappillére a meglévő idős otthon komplett felújítása, ami heteken belül elkezdődik. A több mint 60 férőhelyes idősotthont uniós pénzből teljes mértékben felújítja a város. Egy új fejlesztés keretében saját forrásból az idősotthon mellett egy emelt szintű idős ellátást alakítanak ki, önálló vizesblokkal rendelkező egyágyas szobákat, zöldmezős beruházásban.

 

Komplex szolgáltatása

A nappali, és az emelt szintű nappali ellátáson túl az idős lakóparkban különböző méretű apartman házakat épít a város, melyet a helyi idős emberek vehetnek igénybe térítés ellenében. Ennek az a célja, hogy ne csak azokról az idős emberekről gondoskodjon a város, akik már a nappali ellátás vagy a bentlakásos otthon ellátására szorulnak, hanem azokról is, akik még önálló ingatlanban teljes életet szeretnének élni. Ezek az apartmanházak önálló kialakításúak, egy új lakóparkban lesznek kiépítve, idős egyedülálló nyírbátoriak vagy házaspárok költözhetnek be. A lakópark előnye, hogy komplex szolgáltatást nyújt a benne lakók számára, például egészségügyi ellátást, kulturális programokat, különböző igénybe vehető szolgáltatásokat biztosít, buszjáratot indítanak.

A tervek véglegesítését követően a képviselő-testület határozza meg azokat a pénzügyi feltételeket, hogy hogy tudnak majd ebbe az ellátásba a nyírbátori idős emberek bekapcsolódni. A terveket úgy készítették el, hogy az igényeknek megfelelően tovább bővíthetőek, így senki sem marad ki a programból. Folyamatosan építik az újabb és újabb emelt szintű ellátáshoz és az apartman házakhoz kapcsolódó lakótömböket. A létesítményhez tartozik egy központi épület is, ahol közösségi programokat, kulturális eseményeket, szülinapokat, egyéb rendezvényeket, ismeretterjesztő előadásokat tartanak az idős emberek számára. A program a következő év elejétől indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában