Tiszalök

2023.10.15. 15:55

Emlékezés a tiszalöki sortűz áldozataira

M. Magyar László

Gömze Sándor, Csikósné Juhász Erika és dr. Vinnai Győző az emlékműnél

Fotó: Hubai Alex

Hetven évvel ezelőtt, 1953. október 4-én sortűz verte fel a tiszalöki határ csendjét. Az vízerőmű építésében ugyanis részt vettek hadifoglyok is, akik fellázadtak az embertelen körülmények miatt. Megmozdulásukat leverték,  az emberi jogokat követelő hangjukat elnyomta  a fegyverek ropogása. A lázadás leverése áldozatokkal is járt.

Hetven évvel később, 2023. október 4-én a hadifogolytábor emlékkiállítás helyszínén, a Vay család nyári lakjában, a régi napközi épületében tartotta tiszalöki hadifogolytábor áldozatainak tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezését a tiszalöki önkormányzat. 
Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő megemlékezése után a Teleki Blanka Szakképző Iskola tanulóinak műsorát tekinthették meg a vendégek, a felkészítő pedagógus Faggyasné Balogh Erzsébet volt. Ezt követően Kissné Nyircsák Erika tanárnő énekelt, majd Lőrinczyné Harászi Andrea református lelkészasszonnyal közös imával emlékeztek meg a jelenlévők a fogolytábor áldozatairól.
Az ünnepi megemlékezés után a résztvevők kimentek a tiszalöki vízerőmű hadifogoly építőinek emlékművéhez, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit Szilágyi Tímea tárogatókísérete mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában