Nyíregyháza

2023.10.24. 13:03

Fiatal alkotók közössége

Megalakult és bemutatkozott a Váci Mihály Társaság ifjúsági tagozata.

Csáki Alexandra

Megalakult a VÁFI-csoport, azaz a Váci Mihály Társaság ifjúsági tagozata, mely a napokban nyilvános irodalmi-művészeti esten mutatkozott be a megyei könyvtárban. A fiatalok a 2024-es Váci-emlékév tiszteletére hozták létre az alkotói közösséget.

A VÁFI amellett, hogy teret ad a bemutatkozásra, zászlajára tűzte a tehetséggondozást és a kultúra népszerűsítését is.

– Azok a tehetséges fiatalok, akik eddig csak szűkebb környezetüknek vagy kizárólag az asztalfióknak alkottak, szakmabeliek mentorálásával bontogathatják tovább a szárnyaikat, és egymással is tapasztalatot cserélhetnek – hangsúlyozta Illyés Péter eladóművész. A csoport alapítója kifejtette: szeretnék az olvasás és az írás népszerűsítésén túl más művészeti területeken is szélesíteni az emberek látókörét. A képzőművészet – festészet, grafika –, valamint a fotó és a film is helyet kap a portfóliójukban.

Fejlődés, kibontakozás

– Szeretnénk egy olyan felületet létrehozni, ahol szabadon megoszthatnánk egymással és véleményezhetnénk a munkáinkat, amiket a szélesebb közönség is megismerhetne. Lehetőség biztosítanánk a közös projektekre is, emellett szakmai és anyagi támogatást nyújtanánk egy-egy kiválasztott mű bemutatójához, megjelenéséhez.

– A napokban jelent meg a Váci Mihály Társaság támogatásával az Előtted a jövő című kiadvány, mely a VÁFI-csoport tagjainak verseit tartalmazza. Az Ubi vivimus-sorozatban napvilágot látott füzet nagy sikert aratott az október 19-ei bemutatkozó esten – árulta el Illyés Péter. Hozzátette: várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akiknek szívügyük a kultúra, és akár alkotóként, akár művészetkedvelőként szeretnének egy olyan közösséghez csatlakozni, ahol fejlődhetnek és kibontakoztathatják tehetségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában