Nyíregyháza

2023.10.01. 07:00

Nem tud más kutyafajtát elképzelni az udvarában

Vincze András szerint ha normálisan bánunk a kuvasszal, akkor kezelhető jószág lesz.

M. Magyar László

Megvédik az idegentől a rájuk bízott területet

Fotó: M. Magyar László

Három kuvaszról gondoskodik napjainkban a Nyíregyházán élő Vincze András. 
– Az elsőt több évtizeddel ezelőtt őrző-védő célokkal kaptam, s mivel a feladatának maximálisan eleget tett, megszerettem ezt a kutyafajtát. Egyszer Nyíregyházán volt egy kutyabemutató, ahol egy gyöngyösi házaspár kuvaszkölyköket is árult, akkor vettem kettőt – mesélte Vincze András. 
– Az emberek gyakran úgy vélekednek a kuvaszról, hogy kezelhetetlen, s ez a gondolat ellenérzést vált ki belőlük. Ez azonban tévhit, ha normálisan bánunk velük, akkor kezelhető jószágok lesznek. Arra a célra, amire nekem kellett a kuvasz, tökéletesen bevált, szeretem, nem tudnék mást kutyát elképzelni ide. 

Meg sem fordul a fejében 

– Nekem megfelel a kuvasz, nem akarom lecserélni. Egy tanyán élő ismerősöm újságolta, hogy a kuvaszát lecserélte egy kaukázusi juhászkutyára. Ez nekem meg sem fordul a fejemben. Ha jól bánunk vele, kezelhető, normális, hűséges kutya. A tenyésztésükkel nem akartam foglalkozni, mert más jellegű munkát végzek, nem lenne időm kiállításokra, tenyészszemlékre eljárni. A kuvasz jövője miatt aggódom, mert ahogy hallom, kevés a tenyésztő, kevés kutya vonható be a tenyésztésbe, így egyre belterjesebb az állomány, egyre közelibb az újonnan törzskönyvezett példányok között a vérrokonság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában