Nyíregyháza

2023.11.15. 18:33

A gépek már készen állnak a télre (fotók, videó)

Az idén is felkészültek a nyíregyházi utak megfelelő sózására és az várható havazásokra a NyírVV szakemberei.

Szon.hu

Téli gépszemle

Fotó: Sipeki Péter

 Gépek zaja adta meg az alaphangulatot a NyírVV Nonprofit Kft. telephelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón: a cég feladata ugyanis többek között a nyíregyházi közutak, terek, kerékpárutak, autóbuszmegállók, gyalogátkelők és járdák hó-, illetve síkosságmentesítése télen.

Átvizsgálták a gépeket

– Mint minden évben, az idén is már ősz elején elkezdtük a  felkészülést a téli időszakra: a gépeket átvizsgáltuk, és ahol az ellenőrzéskor hibákat találtunk, a szükséges javításokat elvégeztük – mondta el lapunknak Dicső Péter, a társaság közterület-kezelési igazgatója. Megtudtuk: a cég több mint 600 kilométernyi úthálózatot üzemeltet, ehhez  350 kilométer járda és 75 kilométer kerékpárút is csatlakozik.
Az igazgató hozzátette: a feladatok elvégzésére gépi-,
kisgépi- és kézi körzeteket alakítottak ki.

– Hét nagyteljesítményű hóekével és sószóró adapterrel felszerelt toló-szóró munkagép és két homlokrakodó vesz részt a belterületi első- és másodrendű főutakon a hó eltakarításában és a hóakadályok megszüntetésében. Ezek az egyes városrészeket összekapcsoló és az alközpontokat összekötő, illetve a tömegközlekedési útvonalakat foglalják magukba. A földutakon és kerékpárutakon négy, tolólappal és sószóró adapterrel felszerelt MTZ 82 traktor és egy Gréder dolgozik, s egy homlokrakodó segíti a síktalanító anyagok rakodását. 

A belvárosi járdák, sétautak, térburkolatok hótolási feladatait hat tolólappal és sószóró adapterrel szerelt járdatraktor és multicar látja el, mindezek mellett a fizikai állományú és gépkezelő munkatársak is segítik a munkát – mondta Dicső Péter és hozzátette: közel 1300 tonna só van jelenleg készleten, újabb mennyiségekre csak akkor kötnek szerződést, ha kiürül a raktár.

Figyelik az időjárást

– Szerződést kötöttünk arra is, hogy minden héten két alkalommal kapjunk időjárás-előrejelzést annak érdekében, hogy a lehető legkorábban felkészülhessünk a havazásra, ónos esőre. Emellett megfigyelő szolgálatokat tartunk fent: a kollégáink küldik az értesítéseket arról, mikor és hol kell elkezdeni  a szükséges munkákat. Most még nem tudhatjuk, hogy milyen telünk lesz, de az tény: az elmúlt években nem nagyon volt arra szükség, hogy alvállalkozó partnereinket is bevonjuk a munkákba, de megvannak a szerződéseink arra az esetre, ha mégis segítségre szorulnánk. Viszonylag enyhe telek állnak mögöttünk, és ez a NyírVV munkáját is megkönnyítette. A legdurvább hóhelyzet, amire biztosan mindenki emlékszik, 2013. március közepén okozott komoly fennakadásokat a közlekedésben, illetve a szolgáltatásokban, és 2018-ban
is keményebb volt a téli időszak, de ezektől eltekintve enyhe telek jellemzik az elmúlt esztendőket – mondta el Dicső Péter. 

CSJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában