Kisvárda

2023.11.04. 09:28

A tudomány napjára emlékeznek

A Dr. Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kisvárdai Egyesület s nagy mértékben kiveszi részét az ismeretterjesztésben. A civil szervezet munkáját számos tevékenység jellemzi. Rendszeresen szervez ismeretterjesztő előadásokat, rendez azonban vetélkedőket, táborokat, kirándulásokat is. Minden évben megemlékeznek a magyar nyelv hetéről, a kutatók éjszakájáról és a magyar tudomány ünnepéről is.

Szon.hu

A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete a magyar tudomány ünnepe alkalmából 2023. november 9-én 16 órától  Tudomány: válaszok a globális kihívásokra címmel tudományos ülést rendez a helyi könyvtárban. Az érdeklődők három előadást hallgathatbnak meg.
Dr. Pénzes Tiborc irodalomtörténész a kisvárdai kaszinó történetét mutatja be. Egykoron a kaszinó olyan egyesületet jelentett, amely a közművelődés és az ország fejlődésének előmozdítása érdekében jött létre, segítette a polgárosodást.
A rendezvény látogatói egy új kötettel is megismerkedhetnek. A Berkesz és a Vayak című kiadványt Feró Csaba helytörténész és Marczinkó István, az egyesület igazgatója mutatja be. A tudományos ülés harmadik előadásán Néző István helytörténész Vay Ábrahám életével és munkásságával ismerteti meg a hallgatóságot. Gróf vajai és laskodi Vay Ábrahám neve  nincs annyira a köztudatban, pedig 1825. november 3-án az országgyűlés egyik kerületi ülésén Széchenyi István után az MTA alapításához 8000 forinttal járult hozzá.


Kép: A berkeszi Vay-kastély egyik szárnya | Fotó: KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában