Nyíregyháza

2023.11.22. 16:26

Adománygyűjtés a háború árnyékában

Magyar és kárpátaljai hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak szeretné szebbé varázsolni az ünnepet a Hierotheosz Egyesület.

Bednárik Mónika

Kiss András sajtótájékoztatója

Fotó: Sipeki Péter

– Háború idején embernek lenni nehéz, gyermeknek még nehezebb – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Kiss András, a Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ igazgatója, aki a november 27-én induló Adventi Civil Börze részleteiről beszélt.

– Négy évvel ezelőtt csatlakoztunk a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Koordináció Főosztály kezdeményezéséhez és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel partnerségben az idén Karácsonyi adománygyűjtés a háború árnyékában Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében címmel elindítjuk akciónkat, amely december 20-áig tart. A hagyományt folytatva ebben az évben is egy vármegyei és két kárpátaljai magyar közösség, illetve intézmény számára gyűjtjük a pénzbeni és tárgyi felajánlásokat – mondta Kiss András. A választás pedig a fehérgyarmati Bárdos Lajos Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolára, a munkácsi Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Volosin utcai gyermekházára, valamint a Munkácsi Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerület magyar fiataljaira esett.

– A fehérgyarmati iskola egy hátrányos helyzetű térségben végez hiánypótló oktatási és nevelési tevékenységet, míg a kárpátaljai intézményeknél sok esetben a napi működés, fenntartás is komoly nehézségeket okoz, egy olyan országban, ahol háború dúl, s nem lehet tudni, meddig tart még – mutatta be a kedvezményezetteket az igazgató, aki Ferenc pápa szavait idézve azt mondta, hogy jót tenni mindannyiunk kötelessége. 

– Ahol fiatalokért, árva gyermekekért, hátrányos helyzetűekért tesznek minden nap, ott nekünk civil szervezetként, a civil ügyeket a vármegyében összefogó központként is kötelességünk jót tenni, amelyhez bárki csatlakozhat, hogy határon innen és magyar lakta határon túli területen élőknek is szebbé varázsoljuk a karácsonyát. Miután működési költségekhez is szeretnénk hozzájárulni, az egyesület bankszámlaszámára várjuk a pénzfelajánlásokat, valamint gyűjtünk tartós élelmiszert, édességet, informatikai eszközöket, s mindent, amire a kiválasztott intézményekben, az ott élőknek és tanulóknak szüksége lehet – tette hozzá Kiss András. Nyíregyházán, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán alakítanak ki egy gyűjtőpontot, ahol személyesen is leadhatóak az adományok, amelyeket még az ünnepek előtt eljuttatnak Fehérgyarmatra, illetve Kárpátaljára.

– Advent a várakozás időszaka, mely megerősíti mindannyiunkban az egymás iránti szeretetet és felelősségérzetet, kiemelten a nehéz helyzetben lévő embertársainkért, most nekik tehetjük méltóvá a ünnepet – hangsúlyozta Kiss András.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában