Nyíregyháza

2023.11.10. 14:00

Alig várják, hogy legyen mit eltakarítani

Az országos közútkezelő vállalat felkészült a szélsőséges időjárásra és az extrém hóesésre is.

Csáki Alexandra

Alig várják, hogy legyen mit eltakarítani

Fotó: Gazdag Mihaly

A hónak ugyan még se híre, se hamva, a Magyar Közút – mint minden évben – november 10-én reggel 7 órakor téli üzemmódra váltott. Ez azt jelenti, hogy a társaság márciusig 12 órás váltott műszakban, a nap 24 órájában rendelkezésre áll, és ha az időjárás is úgy dönt, síkosságmentesít és eltakarítja a havat a kezelésébe tartozó 31 ezer kilométernyi közúthálózaton. A pénteki sajtótájékoztatón Óvári László, a vármegyei igazgatóság vezetője beszámolt a téli időszakban használt gépparkról, a védekezési és elhárítási munkák ütemezéséről, és hasznos tanácsokkal, információkkal szolgált a közlekedőknek.

– A Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Beregben 2130 kilométer utat kezel. Ahogy az elmúlt években, az enyhe őszi időjárás ellenére és a jogszabályi előírásoknak megfelelően téli üzemeltetésre váltottunk. Az előttünk álló télen összesen negyvennégy kombinált gép áll a rendelkezésünkre, ezek egyszerre alkalmasak a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák elvégzésére. Ezeken felül van kilenc hómarónk, öt rakodógépünk, öt gréderünk és a kerékpárutak biztonságossá tételéhez két kis traktorunk, de rendkívüli időjárás és extrém mennyiségű hó esetén további tizennyolc nagy teljesítményű gépet hívhatunk le – sorolta Óvári László. Hozzátette: síkosságmentesítő anyagokból sincs hiány, a vármegyei igazgatóság raktáraiban 3629 tonna útszóró sót, közel 200 ezer liter kalciumoldatot és 27 tonna granulátumot tárolnak. S ha ez nem volna elegendő, folyamatosan pótolják majd a készleteiket.

– A téli üzemeltetés során nem egyszerre, egy időben dolgoznak a teljes vármegyei úthálózaton a Közút szakemberei. Először a fő-, majd a mellék-, végül a bekötőutakon találkozhatnak a gépekkel a közlekedők. Annak ellenére, hogy kétszáz munkatársunk a nap 24 órájában a mentesítésen dolgozik majd, az autósok szembesülhetnek télies útviszonyokkal, ezért arra szeretnék kérni mindenkit, hogy még a tartós fagyok beállta előtt cseréljék le a gumiabroncsaikat nyáriról télire. Ezen felül a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességet, amivel közlekednek, és indulás előtt keressék fel az Útinform honlapját, olvassák el a közúti közlekedéssel kapcsolatos legfrissebb információkat – hangsúlyozta a vármegyei igazgatóság vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában