Nyíregyháza

2023.11.12. 09:38

Finom ízek, egyedi menüsorok

Döntőbe jutott a nyíregyházi Hetes Generál csapata is.

Bednárik Mónika

Október utolsó hétvégéjén rendezték meg a 2023–2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjét, melynek témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért. 
A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal. A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt­ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük. 

Szigorú feltételek 

A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez. 
A versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot – a vaj kivételével – sem használhattak a menüsorhoz. Olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár több száz fogyasztó részére is elkészíthetőek. Az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszer-biztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt – adta hírül honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában