Nyíregyháza

2023.11.11. 08:52

Mire költik a nyugdíjasok a kiegészítést?

Pénteken a bankszámlákra érkezett a kiegészítő nyugdíjemelés összege, és a postai kézbesítés is elindult.

Lengyel Nóra

Az időseknek jól jön a pluszjuttatás

Fotó: Illusztráció: MW-archív

Izgatottan álltak sorba már korán reggel az idősek a bankautomaták előtt Nyíregyházán is, hogy felvegyék az emelt összegű novemberi nyugdíjat, valamint a 3,1%-os emelés visszamenőlegesen 10+1 hónapra járó összegét. A várakozás közben elmesélték lapunknak, mire fogják költeni a pluszjuttatást.

Pihenés és egészség 

Nagy Gézáné és a férje számára ez a kiegészítés egy ajándék, amit egészségmegőrzésre: vitaminokra, gyógyfürdőre, masszázsra fognak fordítani. 

– A nyugdíjemelés nem olyan szintű, mint az élelmiszerárak növekedése, így minden plusznak nagyon örülünk. A kiskertünkben sokféle zöldség és gyümölcs megterem, beosztjuk, amink van. Odafigyelünk arra is, hogy ne kelljen sok gyógyszert szedni, ezért költjük az egészségünk megőrzésére ezt a pluszösszeget – mondta Nagy Gézáné, és azt kívánta, hogy minél többször, hosszú évekig kapják meg egészségben a nyugdíjat az idősek. 
Sárgáné Birosz Georgina és a férje a megtakarításuk mellé teszik a kiegészítést. 

– Becsületesen végigdolgoztuk és -takarékoskodtuk az életünket. Nagyon szeretünk új helyeket felfedezni, kikapcsolódni, így valószínűleg egy wellnessutazást egészítünk ki belőle. Sokat spórolunk, ebben a korban már más dolgokra költünk, mint fiatalon, például nem veszünk folyton új ruhákat. Eladtuk az autónkat és a garázst is, s az árukból gyönyörű helyeken jártunk – mesélte vidáman, majd hozzátette: megpróbálnak mindent pozitívan felfogni, és jókedvűen tölteni a mindennapokat.

Aranyat ér a kedves szó 

Bánszki Lászlóné 80 éves, elsősorban a családjának, barátainak szeretne örömet szerezni.

– Most lehetőségem van elgondolkozni, hogy milyen apró kedvességgel köszönjem meg a családnak, unokáknak, barátoknak a jószívűségüket. Három nyugdíjasklubnak is a tagja vagyok, ott is sok ünnepet megtartunk. Pár éve jöttem rá arra, hogy igazán szeretnek, most van időm, hogy jobban odafigyeljek másokra. Nekünk aranyat ér minden jó szó – mondta kedvesen Bánszki Lászlóné, és megjegyezte: számba veszi, kinek hogy köszönje meg a szeretetet, amit kap.

Meglepetés a borítékban 

Veres Sándornénak 3 gyereke, 7 unokája és 6 dédunokája van, elmúlt 80 éves, s mivel kevés a nyugdíja, nagyon örül a többletjövedelemnek.  

– Egyedül neveltem fel a 3 gyermekemet, megtanultam beosztani minden fillért, most is magamnak főzök, kenyeret sütök, lekvárt, túrót készítek. Nagyon jól jön a 13. havi nyugdíj és ezek a pótlások is, mert sajnos nagyon kevés a nyugdíjam, de beosztom. A gyermekeim messze élnek, ám próbálnak segíteni, de nem szeretek tőlük elfogadni semmit – előfordul, hogy amikor eljönnek hozzám, csak azt veszem észre, hogy eldugnak egy kis borítékot valahová, például a tálca alá. Egyedül élek, de vannak barátaim, próbálom aktívan eltölteni az időt – mesélte Veres Sándorné, aki 3 éve elkezdett festeni, az alkotásait pedig szívesen ajándékozza el, mert mint mondta, ilyenkor vissza tud adni egy kis szeretetet azoknak, akik jót tettek vele. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában