Helyi közélet

2023.11.20. 14:34

Szorosra szőtték a szociális hálót

Nagy odafigyelés, összehangolt munka és a jelzőrendszer tagjainak szoros együttműködése szükséges ahhoz, hogy a téli időszakban, az egyre hidegebbre forduló időjárásban, az esetleges vörös kód riasztás idején minden rászoruló és veszélyeztetett ember megkapja a szükséges és kellő segítséget, amire szüksége van.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihaly

 Az évente megtartott krízismegbeszélésnek az önkormányzat a koordinátora, s minden önkormányzati intézmény, cég, a szerződéses partnereink, szervezetek, valamint a rendészeti szervek képviselői – akik tehetnek a nyíregyházi városlakókért – meghívást kapnak rá – mondta a hétfő délelőtti tanácskozásról Jászai Menyhért.
Nyíregyháza alpolgármestere kérdésünkre kiemelte, erős és szoros a megyeszékhely szociális hálója, azonban egyeztetni kell, hogy ki, milyen eszközökkel és humánerőforrással rendelkezik, ha krízishelyzet lép fel és azonnal intézkedésre van szükség, legyen szó hajléktalan, vagy egyedülélő, idős, segítségre szoruló emberről. Az anyagi segítségen túl a szociális tüzelő éppúgy része az ellátásnak, mint az utcai szociális munka, a diszpécserszolgálat, a nappali ellátás, a házi és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

– Fontos felmérnünk, hogy vörös kód riasztás esetén, amikor az extrém hideg miatt a bentlakásos intézményeket is meg kell nyitnunk a rászorulók előtt, mennyi szabad kapacitás áll a rendelkezésünkre, hány embert tudnak befogadni – sorolta Jászai Menyhért, aki megjegyezte: a város támogatási rendszere 20 féle pénzbeni vagy természetbeni segítséget tud nyújtani a rászorulóknak. A jelzőrendszerhez tartozó szervezetek lelkiismeretes és odaadó munkájának is köszönhető, hogy a téli hónapokban a hideg miatt Nyíregyházán az elmúlt években nem történt tragédia és az a cél, hogy ne is történjen.

A kötetlen megbeszélésen a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettese, Nagy Judit elmondta felkészültek a téli időszakra, és folyamatosan tudnak az igényekhez igazodni. A népkonyhán jelenleg 130-an jutnak naponta meleg ételhez, de ha szükséges, ezt fel tudják emelni 250-re. Augusztusban adták át, és már teljes létszámmal működtetik a pszichiátriai betegek nappali ellátását. A nappali melegedő, az éjjeli menedékhely is készen áll a téli hónapokra, 120 ággyal, azonban a férőhelyet tudják bővíteni.

– Lecseréltünk három lakókonténert, ahol szállást nyújtottunk, ám megmaradnak a régiek is, hiszen ha baj van, akkor szükség esetén – ideiglenesen – azokat is meg tudjuk nyitni az otthon nélkül maradt embereknek – mondta el az intézményvezető-helyettes.

Az utcai hajléktalan ellátással foglalkozó Periféria Egyesület szakmai vezetője, Somogyiné Katona Anikó arról számolt be, hogy a krízisautójuk két szakemberrel napi 24 órában folyamatos készenlétben van, elsősegélydoboz, takaró, forró tea, ruha, élelmiszer van a kocsiban. Éjjel-nappal hívható a regionális diszpécserszolgálat, a cél, hogy mindenkit védett helyre szállítsanak.

– Fontos törekvésünk, hogy a rászorulók a lakóhelyükhöz legközelebb kapjanak ellátást, s csak a legvégső esetben hozzuk be őket Nyíregyházára. Ez szerencsére jól működik, a vidéki intézményekkel is folyamatosan egyeztetünk arról, hogy mit tehetnek a hajléktalanság veszélyében elő, vagy otthontalanná vált személyekért, illetve a megelőzés érdekében – fejtette ki a szakember.

– Tavaly egyetlen téli vörös kódos időszak volt, akkor az ügyfeleket az Oltalom Szeretetszolgálatnál tudtuk elhelyezni, az azt megelőző esztendőkben azonban más bentlakásos intézményekben is kaptak ellátást a rászorulók, és pozitívak voltak a visszajelzések a befogadó intézményektől – tette hozzá, s elhangzott, hogy a tüzelő iránti igényeket is továbbítják a családsegítő központnak, ha ilyen jelzés érkezik hozzájuk.

Erre is reflektálva a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, Lengyelné Pogácsás Mária elmondta, tavaly 705 családnak 3525 mázsa tüzelőt osztottak ki, s az idén is igényelhető a fa, háztartásonként 5 mázsa, s készülve a krízisidőszakra is, tartalékolnak is tüzelőt, hogy szükség esetén ezzel is segíthessenek.

– A jelzőrendszer működtetése kiemelt feladatunk, figyelünk a tanyavilágban lakókra, az egyedül élőkre, az idős emberekre, ha saját hatáskörben, alapellátásban tudunk, azonnal intézkedünk. A Human-Net Alapítvánnyal szoros az együttműködésünk, ennek köszönhetően már élelmiszercsomaggal is segíthetünk, és a lakossági felajánlásoknak köszönhetően ruhaadománnyal is – jegyezte meg. A NyírVV Kft. közterület-kezelési igazgatója, Dicső Péter arról beszélt, hogy december elsejével indul a szociális tűzifa osztás, azaz a tüzelőt a Tüzér utcán vehetik át a megadott időpontban a jogosultak.

– A tűzifa mellé a közfoglalkoztatási programban gyártott brikettet is tudunk a családoknak – emelte ki, s hozzátette: mivel nem mindenki tud elmenni a fáért a Tüzér utcára ezért nagyobb lerakat van a Huszártelepen, Butykán és Polyákbokorban. A krízishelyzettel kapcsolatban megjegyezte: a Tokaji út 3. szám alatt az átmeneti otthonban lakrészeket tartanak fenn, hogy szükség esetén megnyithassák a rászorulók előtt.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ igazgatója, Nagyné Hermányos Zsuzsanna elmondta: a bentlakásos intézményeik teljes létszámmal működnek, 268 ember várakozik az elhelyezésre, így krízishelyzetben a pihenőszobában tudnak majd helyet kialakítani. A szociális területet érintve hangsúlyozta a házi és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás fontosságát, a magányos, idős, beteg emberek támogatást, hogy az otthonukban élhessenek, maradhassanak.

– Az egészségügyi alapellátás keretében hozzánk került az Egészségügyi Centrum, ahol a hajléktalan lábadozóba a téli időszakban két ágyat helyezünk el, hogy krízis esetén rendelkezésre álljon, s mindenképpen szeretnénk megerősíteni a mozgóorvosi ellátást – fejtette ki, s kiderült: gyógyászati segédeszköz kölcsönzőt is működtet a központ, hogy minél több embernek segíthessenek így is.

– Krízishelyzetben 24 órán belül képesek vagyunk segítségpontot kialakítani, van aggregátorunk, hőlégbefúvónk, ami rendkívüli időjárási helyzetben ugyancsak hadrendbe állítható – erről már Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt vármegyei igazgatója beszélt, aki azt is elmondta, hogy az anyaotthonukban és a félutas házakban krízisidőszakban rászorulókat ideiglenesen fogadnak, az anyaotthonba pedig anyukák kerülhetnek a gyermekekkel. Az élelmiszer-adományokkal pedig úgy gazdálkodnak, hogy a januári és februári időszakban is segíthessék is a családokat, s nekik is kiemelt feladatuk, hogy az idős és magányos embereket felkutassák, megtalálják, támogassák.

– A közterület-felügyelet autóiban ott a meleg tea és a takaró, hogy a helyszínen, míg megérkezik a krízisautó, segítsük az utcán élőket – mondta Bodrogi László. A kamerarendszerünkkel sok olyan helyszínt figyelhetünk, ahol várható a hajléktalan emberek megjelenése és baj esetén azonnal intézkedhessünk az érdekükben – jegyezte meg a felügyeletvezető. 
A vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója, Oláh János pedig arról beszélt, hogy a rendőrség pontos és részletes intézkedési tervet készített a krízisidőszakra. – A körzeti megbízottak, járőrök rendszeresen felkeresik a otthon nélkül maradt embereket, az időseket, a tanyavilágban élőket. Senkit nem hagyunk ellátatlanul – jelentette ki, és ezzel minden jelenlévő egyetértett. 
A bentlakásos szociális intézmények közül a Szivárvány Idősek Otthona vezetője, Vári Zoltán megerősítette: krízishelyzetben, vörös kód idején vállalják plusz személyek elhelyezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában