Nyíregyháza

2023.11.27. 17:45

Vidám környezetben jobban esik az étel

Jövő év tavaszára Nyíregyházán már hat iskolának lesz szupermenzája.

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

– Sok összetevős feladat az iskolai étkeztetés: a szigorú jogszabályi követelményeknek megfelelve kell a diákoknak finom és egészséges ételeket készíteni úgy, hogy azoknak a közízléssel is találkozniuk kell – ezt mondta hétfő délután a Kodály Zoltán Általános Iskola ebédlőjében Enyedi Csaba, a Cívis-Hungast Kft. kommunikációs igazgatója annak apropóján, hogy az intézményben ún. szupermenzát alakítottak ki.

Figyelemfelhívó táblák

– Cégcsoportunk közel 3 ezer dolgozójának nagy része korán kel, hogy ebédidőre elkészüljenek a finom ételekkel, s hogy a lehető legjobb minőségben szolgálják ki az iskolák diákjait, pedagógusait. Ennek érdekében az alapanyagok nagy részét magyar tulajdonú cégektől szerezzük be, s a legmodernebb konyhatechnológiát használjuk – e berendezéseknek köszönhetően az ételek egészségesebbek. Ám jól tudjuk, hogy ez a fajta háttér kevésbé érdekli a menzán étkező gyerekeket, ezért a belbecs mellett a külcsínre is nagy hangsúlyt fektetünk. A szupermenzák színesek, vidámak, s ami szintén fontos: könnyen tisztíthatók. És van még egy előnyük, a falakra kirakott figyelemfelkeltő tábláknak köszönhetően ugyanis a diákok a tanulás kényszere nélkül ismerhetik meg a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hatását, illetve azt, hogy mely zöldségekben, gyümölcsökben, ételekben találhatják meg ezeket – tette hozzá  Enyedi Csaba.

20231127_Szupermenzák  sajtótájékoztató_NYH_DF_KM-9016
 
20231127_Szupermenzák  sajtótájékoztató_NYH_DF_KM-9034
 

Modern berendezések

A megyeszékhely önkormányzata több mint három évvel ezelőtt, 2020 szeptemberében kötött szerződést a városban közétkeztetési feladatokat ellátó Elamen Zrt.-vel és Cívis-Hungast Kft.-vel, a két partner pedig elfogadott egy konyhafelújítási fejlesztési tervet. Ennek köszönhetően Nyíregyházán már két szupermenza működik, jövőre pedig újabb négy iskolában alakítják ki a modern berendezésekkel ellátott, megújult éttermeket.    

– Először a Zelk-iskolának lett szupermenzája: felújították, s átalakították az éttermet és a tálaló helyiséget, új asztalokat, székeket vettek,  a diákok és a pedagógusok pedig rövid idő alatt megszerették – mondta a hétfői tájékoztatón dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere és hozzátette: immár a Kodályba járó gyerekek és az itt dolgozók is megtapasztalhatják a szupermenza előnyeit, ezzel pedig még nincs vége a fejlesztéseknek. – Jövő év májusára már hat szupermenza lesz Nyíregyházán, hiszen a Petőfi, a szőlőskerti és a kertvárosi tagintézményben, illetve a Zrínyi Ilona Gimnáziumban is kialakítják – utóbbi négy megvalósítása 60 millió forintba kerül. – Bízom benne, hogy mindenütt örömmel veszik majd birtokba ezeket, hiszen a vidám, hangulatos ebédlőkben a finom étel még jobban esik – fogalmazott.

20231127_Szupermenzák  sajtótájékoztató_NYH_DF_KM-9021
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában