Nyíregyháza

2023.12.01. 16:24

155 éves évfordulót ünnepelt a Jósa András Múzeum

Koszorúzással, Pro Museo-díjakkal, a geszterédi aranyszablya átadásával és év végi értékelésekkel telt a Jósa András Múzeum napja.

Lengyel Nóra

Fotó: Gazdag Mihaly

Kissé szomorkás időben, de annál nagyobb tiszteletadással, a névadó sírjának megkoszorúzásával kezdődött péntek reggel az ünnepi nap. Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója megemlékezett Jósa András sokszínű és széles palettán mozgó orvosi munkájáról, életművének üzenetéről, hogy az egészségügyben dolgozók soha nem állhatnak meg, mindig fejleszteni kell a tudást a betegek javára. Kitért arra is, hogy Jósa András mindig megmaradt embernek, és alázatos volt a munka és a betegek iránt. A főigazgató méltató szavai után a hivatalok és az intézmények képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Kiemelkedő év

Az ünnepi programsorozat a városháza Krúdy-termében folytatódott, ahol először dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, és arról beszélt, hogy komoly és felelősségteljes munka az, amit a kultúra, tudomány területén dolgozók végeznek, főleg ebben a változó világban. Gratulált az intézményeknek az elért eredményekhez, és a három múzeum munkatársait megkérte arra, hogy továbbra is ilyen lelkesedéssel és kitartással végezzék a feladataikat, mint eddig.

Dr. Rémiás Tibor, az idén 155 éves Jósa András Múzeum igazgatója ünnepi beszédében és évértékelőjében kifejtette, hogy a Múzeumok éjszakája mellett a múzeum napja is kardinális ünnep, majd visszatekintett az idei év eseményeire és eredményeire, és örömét fejezte ki, hogy rekordszámú látogató érkezett ebben az évben a Sóstói Múzeumfaluba és a Kállay Gyűjteménybe is. 

– Több mint százezer látogatót fogadtunk a múzeumfaluban, 640 múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak munkatársaink tizennégyezer. A Kállay Gyűjteményt több mint húszezren  látogatták meg, a gyűjtemény dolgozói 139 foglalkozást tartottak. Régészeink 11 ásatást végeztek el, 100 fölötti régészeti felügyeletet láttak el, és 1116 régészeti jelenséget tártak fel, a történelmi gyűjtemény 1181 darabbal gyarapodott, 2037 tárgyat vettek revízió alá, húszezer régészeti tárgy állományvédelmi kezelése történt meg – sorolta dr. Rémiás Tibor. Kitért a pályázatokra is, és büszkén jegyezte meg, hogy kiválóan teljesített az intézmény.

Méltó elismerés

Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság elnöke mesélt a megjelenteknek a szablya történetéről, arról, hogy iskolás korában hallott először a híres geszterédi aranyszablyáról, amit akkor nem tudott megcsodálni a múzeumban. A feleségével 2015-ben létrehoztak egy alapítványt, az emlékhely után megcsináltatták dr. Németh Péter címzetes múzeumigazgató útmutatásaival az aranyszablya hiteles rekonstrukcióját. Az országos bemutatója a Nemzeti Múzeumban volt, mindenki megcsodálhatta ezt a honfoglalás kori gyönyörű fegyvert, most pedig eljutott méltó helyére, a Jósa András Múzeumba, ahol az eredeti leleteket is őrzik. Rácz János és dr. Német Péter ünnepélyesen átadta a gyönyörű aranyszablyát, amit dr. Rémiás Tibor és dr. Körösfői Zsolt, a régészeti osztály vezetője meghatódva vett át, majd átadták a Pro Museo-díjakat.

Dr. Rémiás Tibor elmondta, hogy Pro Museo- díjat az a munkatárs, múzeumi szervezeti egység, vagy külsős személy, támogató, szervezet, intézmény kaphat, aki az intézmény érdekében, annak tevékenységével, szellemiségével, célkitűzéseivel kapcsolatosan kiemelkedő munkát végzett. Így az idén a külsős díjazott Révész Ágnes, a Jósa András Kórház radiológiai osztályának vezető asszisztense lett a régészeti leletek radiológiai módszerekkel történő vizsgálatában nyújtott kiemelkedő munkájáért. A múzeum munkatársainak szavazata alapján a Pro Museo-díjat, a Balogh Géza szobrászművész készítette plakettet pedig Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója vehette át, szintén az áldozatos és igen eredményes munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában