Nyíregyháza

2023.12.15. 16:06

A Csodavár valóban a csodák birodalma

Félmillió forintos adománnyal érkezett két vállalkozás tulajdonosa a Rejtett Kincsek Down Egyesülethez.

Bednárik Mónika

Hiába volt péntek délelőtt, a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ most is gyermekzsivajtól és nevetéstől volt hangos, az önfeledt játék közben észre sem vették, hogy egy másik eseménynek is a részesévé váltak.

A Királyi Vendéglátás és a Dohány Vidámpark tulajdonosai érdeklődve barangolták be a Szent István utcai központot, ami hiánypótló intézményként a vármegyeszékhelyen gyermekek korai fejlesztésével foglalkozik, de működtet játszóházat is, ahol fogyatékkal élő és ép gyerekek együtt játszhatnak.

Fejlesztés és elfogadás

– Természetesen hallottunk az egyesület munkájáról, a Csodavárban végzett kiváló munkáról, így örömmel vettük, amikor dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt javasolta, idén a Rejtett Kincsek Down Egyesületet támogassuk – mondta látogatásuk céljáról Király Róbert tulajdonos, aki hozzátette: a testvérpárok üzemeltette mindkét vállalkozás számára fontos volt, hogy támogassák az elesetteket, a rászorulókat és a jó célokat. Megtiszteltetés a Csodavárat, az ott végzett munkát támogatni, mondta, és ezt erősítette meg Dohány Zsolt is, majd közösen adták át a félmillió forintos adományt jelképező csekket Kisari Károlynak, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnökének, a Csodavár megálmodójának.

– Csak tavaly több mint 4000, az idén pedig csaknem 5000 gyermek fordult meg a Csodavárunkban, azt talán megsaccolni sem lehet, hogy a 12 éves fennállásunk óta ez mennyi gyereket jelent. Ez hatalmas létszám, ami egyben azzal is jár, hogy a fejlesztőeszközeink, a játékok, a berendezések bizony gyorsan kopnak, elhasználódnak. A pótlásukat csak adományokból tudjuk megoldani, s mindig nagy öröm, amikor valaki gondol ránk – erről Kisari Károly mesélt, aki ezzel elárulta azt is, mire fordítják az 500 ezer forintot.  
A nyíregyházi önkormányzattal kialakult nagyon jó kapcsolatra utalva az egyesület elnöke kifejtette: az adventi forgatagban a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház munkatársai minden délután várják a sétálókat, akikkel szívesen beszélgetnek az intézmény nyújtotta lehetőségekről. Az Adni öröm akciójuk keretében tombolát is árusítanak, a sorsolást ezüstvasárnap, azaz az öröm vasárnapján, december 17-én tartják a Kossuth téri programok után.

Tombolasorsolás

– A felajánlásoknak köszönhetően értékes nyeremények találnak majd gazdára, köztük például hotelkedvezmény-kupon, könyvcsomag, belépők az állatparkba, az élményfürdőbe, a fődíj egy LED-televízió – sorolta Kisari Károly.

– Ahogy az adományokat, így a tombolákból származó bevételt is a Csodavár működésének támogatására, az ott fejlődő gyermekek magas szintű ellátásának biztosítására fordítjuk – tette hozzá az egyesület elnöke, aki úgy fogalmazott: – A Csodavár lehetőségeket és információkat ad a családoknak, akik attól, hogy egy diagnózis fogyatékosságot állapít meg a gyermeküknél, még lehetnek nagyon boldogok. Mi erre minél hamarabb rá akarunk világítani, a gyerekek fejlesztésében, az elfogadásban. A gyerekek szeretnek itt lenni, nálunk tölteni az időt, és jó látni, ahogy megismerik és elfogadják egymást, s hogy az eltérő fejlődés köztük nem akadály – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában