Nyíregyháza

2023.12.12. 13:53

Akinek szakmája van, biztos megélhetése is van

Iskolai kiadásokra, sportolásra, magukra fordítják az Útravaló ösztöndíjat a pályázók.

Kanalas Ottilia

Fotó: Gazdag Mihály

Jó hírt kaptak az Útravaló ösztöndíjban részesülő diákok, még karácsony előtt egy összegben megérkezik számlájukra négy havi ösztöndíjuk. A hírt személyesen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár közölte kedden a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Szakképző Intézményben Nyíregyházán, ahol találkozott és beszélgetett az ösztöndíjasokkal. Arra biztatta őket, tanuljanak, szerezzenek szakmát, hiszen akinek szakmája van, annak biztos megélhetése is van. A tehetséges és tanulni szerető fiataloknak azt mondta, bátran menjenek tovább akár az egyetemig, valósítsák meg álmaikat. Az államtitkárt a képzőintézmény vezetői, tanárai fogadták, az eseményre ellátogatott Szocska A. Ábel püspök is. A Debrecenben, Kisvárdán és Nyíregyházán működő intézmény fenntartója a görögkatolikus főegyházmegye. Mint megtudtuk, összesen 466 tanulója van az iskolának, ebből jelentős létszámban a szakképzésben és a felnőttképzésben vesznek részt.
Kedden a 9., 10., és 11. évfolyamos diákok ülték körbe az asztalt az államtitkárral, de volt közöttük fiatalabb, Sója-iskolás tanuló is. A gyerekek nehéz sorsú családokból valók, ahol jól jön a gyerek taníttatásához a támogatás, a diákok pedig igyekeznek jó tanulmányi eredményükkel kiérdemelni az ösztöndíjat, amelyre minden évben pályázhatnak.

Tanuljanak tovább!

– Az Útravaló ösztöndíj program alapvetően a valamilyen szempontból nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyerekeknek és családoknak segít, fő célja, hogy a továbbtanulást motiválja és megelőzzük vele a diákok iskolai lemorzsolódását. A bekerülés rászorultság-alapú, s ha valaki bekerül a rendszerbe, az ösztöndíj mértéke a tanulmányi átlagtól függ. Az idei tanévben közel 11 ezer diákot támogat a program, s most azzal a hírrel jöttünk, hogy minden diák még karácsonyig megkapja a szeptembertől visszamenőleg járó négyhavi összeget, és természetesen jövőre is folytatódik a pályázat. A fő cél, hogy az általános iskolások bejussanak a középfokú intézményekbe, a középiskolások pedig szakmát tanuljanak vagy meg se álljanak a felsőoktatásig – hangsúlyozta Fülöp Attila. Az államtitkár megkérdezte a gyerekeket, mire lenne még szükségük, s szóba került az is, mire fordítják az ösztöndíjat.
Az egyik középiskolás lány úgy felelt, a családjának is segítség ez a pénz, abból veszik rá a ruhát, az iskolai írószereket, ebből fedezik a tanulással járó költségeket. Elhangzott, a fiatalok igyekezzenek valóban magukra, az iskoláztatásra, sportolásra fordítani az összeget.
A 18 sikeresen pályázó diáknak Szocska A. Ábel püspök azt mondta: kitüntetett figyelmet kaptak azzal, hogy az advent idején az államtitkár személyesen jött el hozzájuk, s a 11 ezer diák közül az idén éppen velük szeretett volna találkozni, beszélgetni. Hálásan megköszönte a mentorok, felkészítő tanárok munkáját is, akik szívvel-lélekkel egyengetik tanítványait útját, majd mindenkinek áldott karácsonyt kívánt püspök atya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában