Újfehértó

2023.12.15. 11:00

Csontsoványra fogyott, s elpusztult

Az állatvédők felhívják a figyelmet a chip és az ivartalanítás fontosságára.

Csatári Jázmin Abigél

Az életben maradt kölyökkutya

Forrás: Fotó: Önkormányzat

Az életben maradt kölyökkutya 
Forrás: Fotó: Önkormányzat

Sajnos minden hónapban hallunk állatkínzásról, aminek az egyik oka, hogy nem minden gazda ivartalanítja a házi kedvencét, sokan pedig anélkül ajándékoznak el állatot, hogy meggyőződnének arról: az új gazda megfelelő körülményeket biztosít számára. Legutóbb Újfehértón pusztult el egy kutya azért, mert nem törődtek vele. 

Láncra verve éheztek 

Két magára hagyott kutyát talált egy névtelen bejelentő Újfehértó közelében egy vályogháznál. A láncra vert állatokat borzasztó körülmények között tartották, ezért jelentették az esetet az állatvédőknek. Az újfehértói önkormányzatnál Kalocsai Ágnes foglalkozik az állatvédelemmel, az esetről ő beszélt lapunknak. 
– Az egyik jószág, egy dobermann élettelenül feküdt, csontsoványra fogyva, a tetem pedig tele volt sebekkel. A másik kutya még élt: pár nappal korábban kaphatott enni, sokkal jobb állapotban találtuk – mondta az állatvédő, és hozzátette, az életben maradt kutyát a tetemmel együtt beszállították az ebrendészeti telepre, az elpusztult állat testében pedig találtak egy chipet, így be tudták azonosítani a gazdáját. Ám kiderült, hogy a tulajdonos elajándékozta a kutyát, de a segítségével az új gazdát is megtalálták, s vele szemben állatkínzás miatt indítottak eljárást. Az életben maradt kutyát a helyi állatvédő szervezetnél helyezték el. 

Országosan is kiemelkedő 

Kalocsai Ágnes négy éve kezdett el állatmentéssel foglalkozni az önkormányzat s a szintén nagy állatvédő, dr. Hosszú József polgármester segítségével. A mentésekben dr. Veres Ildikó, a város jegyzője és Murzsa Tamás ebrendész mellett a városlakók is egyre nagyobb segítséget nyújtanak, adományaiknak hála pedig egy megújult ebrendészeti telep jött létre. Mindennek köszönhetően Újfehértó állatvédelmi tevékenysége kiemelkedő lett az országban: még a szilveszteri tűzijátékokat is megszüntették a házi kedvencek érdekében. Az állatvédőtől megtudtuk: sok, a fentihez hasonló esettel találkoznak, de az önkormányzat és az állatvédő szervezetek mindig segítenek a bajba jutott jószágok mentésében, elhelyezésében. 

Chipet és oltást kapnak 

– Amikor bekerül egy kutya a telepre, megpróbáljuk megtalálni a tulajdonosát. Ha nem jelentkezik, az állatot lefotózzuk, majd chipet és oltást kapnak, és nagyjából két hét után kerülnek az őket befogadó helyre, majd a PCAS Állatmentő Egyesület segítségével gazdára találhatnak – velük az újfehértói önkormányzat évek óta szerződéses kapcsolatban áll – mondta az állatvédő, akitől megtudtuk: az az állat, amelyiket nem fogadják örökbe, valamelyik szervezetnél éli le az életét, altatásról szó sem eshet. 
– Közel 13 ezren laknak Újfehértón, így nem egyszerű az ellenőrzés, és az is gondot jelent, hogy az ebrendészeti telepen csak hét kennel van, ami nagyon kevés – folytatta Kalocsai Ágnes, és hozzátette: sokan nem figyelnek oda az ivartalanításra, holott ezzel elkerülhető lenne a túlszaporulat, s csökkenne a kóbor állatok száma. De fontos a chip beültetése is, hiszen annak segítségével egyszerűen beazonosítható az állat tulajdonosa. 
– El kell jutnunk arra a szintre, hogy az emberek jobban figyeljenek az állataikra, csak azok tartsanak házi kedvenceket, akik akarnak és tudnak róluk megfelelően gondoskodni, hogy ne történjenek tragédiák – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában