Tiszadob

2023.12.07. 16:30

Egyedülálló kiállítással született újjá a tiszadobi Andrássy-kastély

Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át a gyönyörűen felújított kastélyt csütörtökön.

Szon.hu

Méltó pompájában díszeleg immár kívülről és belülről is a tiszadobi Andrássy-kastély. Hat éven át tartó felújítási munkálatokat követően az Andrássy család korabeli élettere és történelme elevenedik meg a kastélyban. A korhű múltat ötvözték egy izgalmas, 21. századi interaktív kiállítással, valamint a látogatók sétálhatnak a megújult parkban is. Az átadást megelőzően 12 éven keresztül gyűjtötték össze a család hagyatékát képező festményeket, szobrokat, bútorokat és használati tárgyakat a világ minden tájáról. A megújult kastélyban olyan életteret alakítottak ki, amelyben a legtöbb bútor és tárgy az eredeti helyére került vissza. A tiszadobi kastély műkincs gyűjteménye felbecsülhetetlen értékű, legértékesebb darabja: Palma Vecchio: Mária gyermekével, a kis Keresztelő Szent Jánossal és egy szent püspökkel. Másfél milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásnak, és több éves kutatómunkának köszönhetően immár korhűen, modern technikával kiegészítve szemlélteti, hogyan élt egykoron nyaralókastélyában az Andrássy család. December 8-ától mindenki megtekintheti, hogy milyen fantasztikus történelmi élettel töltötték meg újra a kastélyt.

Az ünnepélyes rendezvényen Lázár János építési és közlekedési miniszter és Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vették kézbe a felújított kastély jelképes kulcsát, és adták át a csodálatos helyszínt. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntötte először a vendégeket, elmondta, hogy mielőtt három éve bezárt a kastély, nagyon népszerű volt, de ez a felújítás remélhetőleg még látogatottabbá teszi ezt a fantasztikus történelmi attrakciót. Kifejtette, hogy ebben a térségben folyamatosan fejlődik a turizmus, amin sokat lendített az, hogy a Nyíregyháza-Tokaj kiemelt turisztikai övezet lett, amibe Tiszadob is beletartozik, ahova már új úton lehet eljutni, a Tisza ölelésében felújították a szabadstrandot, kerékpáros turizmust, és még a vízi turizmust is fogják fejleszteni. Dr. Vinnai Győző azt is megígérte, hogy mindent megtesznek azért, hogy még többen megismerjék ezt a csodálatos helyet.

Történelmi örökség

Izgalmas kihívás és szolgálat volt idevarázsolni az Andrássy család szellemét és örökségét, fejtette ki Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd arról beszélt, hogy az Andrássyak nem elégedtek meg a múltbéli sikereikkel, hanem a család minden egyes tagja és ága a saját jelenében akart újat és maradandót alkotni a hazájuk számára. A felhalmozott vagyont nem öncélúan használták, hanem aszerint, hogy a tetteikkel az ország gyarapodjon és fejlődjön. Nemcsak a hazai belpolitikában, hanem nagyon komoly eredményeket tudtak elérni a nemzetközi diplomáciában is.

Ezt támasztotta alá Lázár János építési és közlekedési miniszter is beszédében. Miután megköszönte a felújításban résztvevőknek a munkáját, elmondta, hogy sok történelmi, műemlék és kiemelt jelentőségű örökségvédelmi súllyal és szereppel bíró épület van hazánkban, amelyeknek a kormány meg szeretné oldani a sorsát. – Egy olyan új kísérlettel próbálkozunk épp, amely társadalmi vitára lesz alkalmas most és a jövőben is, hiszen az épületeket először több csoportba rendezzük. Vannak épületek, amelyeket visszaadunk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hiszen olyan rossz állapotúak, vagy olyan méretűek, amelyeknek a hasznosítására a 21. században nem nyílik lehetőség. Azt kell mérlegelnie a magyar államnak, hogy ezeket a kisebb jelentőségű épületeket esetleg piacra bocsátja vagy értékesíti-e. Lesznek olyan épületek, amelyeket szeretnénk, ha magyar nagyvállalatok, a pénzügyi és gazdasági szektor szereplői fogadnának örökbe, hiszen olyan méretűek, amelyeknek a fenntartása, működtetése, észszerű hasznosítása piaci tőke nélkül meghaladja a mindenkori adófizetők teherbíró képességé – mondta a miniszter. Hozzátette: – Vannak olyan épületek, mint például Keszthely, Eszterháza, Nagycenk és Tiszadob, amelyeknek az ország történetében betöltött jelentősége azt indokolja, hogy hosszú távon a Magyar Állam kezében maradjon, vagyis ezeket az épületeket az állam működtesse, történetüket föltárja, bemutassa és emlékeztessen a használók, az építtetők és a benne élők jelentőségére. Elmondta, hogy az a tervük és próbálkozásuk a kastéllyal kapcsolatban, hogy olyan kiállító- és emlékhelyet hozzanak létre, ami közösségi térként is funkcionál, majd hosszasan és nagyon alapos történelmi ismeretekkel mesélte el gróf Andrássy Gyula, Magyarország miniszterelnökének, az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminiszterének, és az egész Andrássy családnak az életét, a történelmi, gazdasági jelentőségüket.

A köszöntők után különleges tárlatvezetésben volt része a vendégeknek, hiszen a két kurátor mellett Lázár Jánosnak is szinte minden kiállított tárgyhoz, festményhez volt plusz információja, érdekes története. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában