Geszteréd

2023.12.02. 14:18

Geszteréd közösségét építi tovább az új óvoda

Új, három csoportszobából álló óvoda épülhet fel Geszteréden, az alapkövét pénteken tették le.

Kanalas Ottilia

A római katolikus templomban a geszterédi óvodások jelenlétében szentelte meg az időkapszulát Palánki Ferenc megyés püspök, melyet a plébánia szomszédságában épülő óvoda udvarán tettek le pénteken. Az építkezés elkezdődött, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, kényelmes, három csoportszobát magában foglaló intézmény a tervek szerint jövő augusztusra készül el. A majdnem 500 millió forintos beruházáshoz az állam 168 millió forinttal járul hozzá. 

– Geszterédnek erős közössége van, erős katolikus közössége, melyet az egyházmegye szorosan összefog, s a megyés püspök is támogatja a helyiek elképzeléseit – köszönte meg beszédében a Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója, Törő András. 

Szolidaritás és nagylelkűség 

– Nem az a kérdés, hogy léteznek-e csodák, hanem az a kérdés, hogy hiszel-e bennük eléggé ahhoz, hogy létrehozd őket. Mi hittünk a csodában, álmodtunk róla, hogy egyszer egy tágas és kényelmes óvodában, jellemüket és tudásukat fejlesztő közegben tölthetik mindennapjaikat óvodásaink. Ma ünneplünk, hiszen az intézmény alapkövét tesszük le. Hálásak vagyunk ezért, hogy a püspök atya támogatásával olyan biztonságos és élhető környezetet teremtünk a gyermekeknek, ahol megtanulhatják a szolidaritást, a nagylelkűséget és a remény értékeit, amelyek Jézus Krisztusban való hitünkből erednek – hangsúlyozta az iskola igazgatója. Szabó József polgármester is örömét fejezte ki, és egy új kezdetnek nevezte az építkezést, hozzátéve, minden gyereknek meg kell kapnia a gondoskodást, a legmagasabb szintű oktatást, hogy fejlődhessen. A beruházás illeszkedik a település fejlesztési koncepciójába, növeli Geszteréd vonzerejét, hiszen a fiatal családoknak fontos szempont, amikor otthont választanak, hogy legyen helyben óvoda. 

Felgyorsult világ, jó döntések 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy egy felgyorsult világban élünk, amelyben gyors döntéseket kell hozni, legyen szó pályaválasztásról, párválasztásról, elköteleződésről. Azok a felnőttek tudnak fontos kérdésekben jól dönteni, akik olyan nevelést kaptak, amely ebben segíti őket. 

– A geszterédiek jól döntöttek, amikor az iskolájuk a katolikusokhoz került, mert a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye segítségével, a helyiek összefogásával tudunk mit tenni ezért a közösségért. Nekünk fontos a vidék, a kistelepülésen élő emberek élete. Tudjuk, nem volt mindig így, sokszor hivatkoztak a vidéki emberekre, de nem tettek értük. Az elmúlt években ezt a lemaradást próbáljuk behozni, s cselekedünk is a vidék felemelkedéséért. Csak ebben az egyházmegyében 3 új óvoda épül, 250 férőhellyel, de ha az országos óvodafejlesztési programot vesszük alapul, akkor hazánkban 13 ezer új vagy megújult férőhelyet biztosított a program – emelte ki az államtitkár, és megígérte a folytatást. Az ovisok rövid műsora után Palánki Ferenc püspök megáldotta az időkapszulát, és elhelyezték az építkezés területén, ahol jól látszott: tágas, szép épület emelkedik Geszteréd szívében. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában