Nyíregyháza, Nyírszőlős

2023.12.20. 14:38

Így lett igazi a karácsony

A lehető legjobb helyre kerültek a nyíregyházi Rotary Club adományai.

Csáki Alexandra

Ezek a mosolyok magukért beszélnek

Forrás: Fotók: a szerző

Van-e nemesebb, mint karácsony előtt megajándékozni azokat, akiknek nem biztos, hogy tartogat meglepetést a szenteste? Talán, ha gyermek csal mosolyt egy másik gyermek arcára. A nyíregyházi Rotary Club ifjúsági tagozata, az InterAct tagjai úgy döntöttek, hogy a lehető legtöbb hátrányos helyzetű társuk ünnepét teszik emlékezetessé, ezért jótékonysági gyűjtést indítanak. A befolyt összegből a Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény huszonhét diákját, a Gyermekek Átmeneti Otthona tizenhat lakóját és a Homokvár Tagintézmény óvodásait ajándékozták meg szerda délelőtt.

Ezek a mosolyok magukért beszélnek
Forrás:  Fotók: a szerző
Ezek a mosolyok magukért beszélnek  
Forrás: Fotók: a szerző

A teljes értékű élet reménye

– A nyíregyházi Sipkay Barna Technikum tanulóival és oktatóival közösen elkészítettünk, kidíszítettünk és becsomagoltunk körülbelül háromszáz mézeskalácsot, emellett sütöttek nekünk három házikót, amiket adományért cserében elajándékozhattunk. Több mint 250 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk – árulta el a nyíregyházi InterAct elnöke. Horváth Eszter hozzátette: a gyerekek nagy része levelet küldött a Jézuskának, megírták, hogy minek örülnének leginkább, így személyre szabott csomagokkal érkezhettek.

A szépen csomagolt dobozokban távirányítós autó, baba, maci, puzzle, labda, valamilyen készségfejlesztő játék lapult, de boldogan ropogtatták a díszes mézeskalácsokat a kisiskolások és a tinédzserek egyaránt. Az ajándékokat verssel köszönték meg. Az átmeneti otthon egyik nyolc év körüli lakója nagy fába vágta a fejszéjét, de megbirkózott a hosszú sorokkal. Tamás Csaba tagintézményvezető a szavalat alatt odasúgta: amikor a kisfiú hozzájuk került, beszélni sem tudott, nemhogy olvasni.
– A nyírszőlősi általános iskolához több mint ötven éve tartozik kollégium, melyben a városrész és a környező települések hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeinek adunk otthont. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy családias környezetben, szeretetben neveljük őket, ráadásul azzal a hittel és tudattal, hogy olyan adhatunk nekik, amit a nehezebb helyzetben lévő családokban nem vagy csak kisebb mértékben kapnak meg. Mindig arra törekszünk, hogy esélyteremtéssel és a tehetségük kibontakoztatásával biztosítsuk nekik a továbbtanulás lehetőségét, bízva abban, hogy teljes értékű életet élhetnek majd felnőttként – mondta el lapunknak Tamás Csaba.

Szilágyi Pálné nevelőtanár körbevezetett minket a kollégiumban, ahol jelenleg 42 diák él – a háromnegyedük hátrányos helyzetű. A legjobb helyre kerültek tehát a Rotary adományai.

A jó ügy mellé álltak

Pták István, az InterAct koordinátora a Homokvár Tagintézmény felé tartva megsúgta: egy-egy ilyen jótékonysági akció megszervezése rengeteg munkával jár, de megéri. Szerencsére sokan állnak a jó ügyek mellé a nehéz gazdasági helyzet ellenére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában