Máriapócs

2023.12.15. 15:05

Jót tenni mindannyiunk kötelessége

A civilek és az önkéntesek színt visznek a fekete-fehér világba.

Lengyel Nóra

Csütörtök délután megtelt az Emmanuel Zarándokház az Adventi Civil Börze keretében megrendezett eseményen, ahol díjakkal is megköszönték az önkéntesek, civilek munkáját. Kiss András a Hierotheosz Egyesület főtitkára elmondta: négy évvel ezelőtt csatlakoztak a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Koordináció Főosztály kezdeményezéséhez és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséggel partnerségben azóta szerveznek jótékonysági, adománygyűjtő akciót, amivel egyházi oktatási, nevelési, gyermekvédelmi, szociális intézményeket támogatnak. – November végén indítottuk el a Karácsonyi adománygyűjtés a háború árnyékában Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében nevű akciónkat, amely december 20-áig tart. Eddig 2 millió forint adomány gyűlt össze, és abban bízunk, hogy a következő egy hétben ez az összeg még nőni fog. Idén a fehérgyarmati Bárdos Lajos Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, a munkácsi Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Volosin utcai gyermekházát, valamint a Munkácsi Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerület magyar fiataljait segítjük – részletezte Kiss András, és megjegyezte: sokat gondolkozott a kuratórium az idei díjazottakon is, mert sokan tesznek vármegyénkben egy jobb világért.

Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke adventi gondolataiban arról beszélt, hogy sok-sok évvel ezelőtt egyszerű emberek, a pásztorok részesei lehettek egy különleges eseménynek.

– Talán nem is tudatosult bennük akkor, hogy a történelem legemlékezetesebb jótékonysági estjén vesznek részt akkor, amikor a mindenható isten megajándékozta egyszülött fiával az emberiséget. Ez az esemény a mai napunkra is kisugárzik – mondta a megyéspüspök és kifejtette, hogy a felajánlott jószívű adományok isten előtt ugyanolyan kedvesek, mint amilyenek régen a pásztorok ajándékai voltak.

Elismerésre méltó, amit tesznek

Az Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda kicsi ovisainak megható műsora után dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszönte meg a megjelenteknek, az egyesületnek és a város önkormányzatának, hogy itt és így köszönhetik meg azoknak a civileknek és önkénteseknek a munkáját, akik színt visznek a fekete-fehér világba, és akik segítségével a bajba jutottak és a nehéz sorsú gyerekek mindennapjai egy kicsit könnyebbé válnak.

Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere kifejtette: mindenki elismerésre méltó, aki önkéntes munkát végez egy közösségért, és külön kiemelte a város díszpolgárait: Szocska Ábel püspök atyát, Kapin István atyát és Balázs Csabáné tanárnőt.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár számot adott az elmúlt időszakról, és elmondta: igyekeztek sok jót tenni a civileknek.

– Az elmúlt évek nehézségei ellenére a civil területen a bőség időszakáról beszélhetünk, még ha nem is tudtunk mindig mindenkit segíteni. Az utóbbi években jelentősen kiterjesztettük a tevékenységünket és növeltük a forrásokat, az országos civil hálózatunkat átalakítottuk a hatékonyabb működés érdekében, a húsz vármegyei és fővárosi iroda mellett már több mint tíz erdélyi, öt felvidéki, három kárpátaljai irodánk is van, és a Vajdaságban is szeretnénk kettőt nyitni – részletezte a helyettes államtitkár és méltatta a nyíregyházi civil központ országosan is kiemelkedő működését. Elmondta, hogy a kormány is egyre inkább elismeri a civilek munkáját többletforrás, működési támogatás biztosításával is, és mindenkit arra ösztönzött, hogy segítsen, ahol csak tud, hiszen az állami források mellett a magánszemélyek, cégek hozzájárulásai is sokat segítenek a civil élet és a rászorulók mindennapjain.

A köszöntő beszédek után elismeréseket adtak át. A Hierotheosz Egyesület Családi, Esélyteremtő és Önkéntes Programja által meghirdetett „Az Év Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegyei Önkéntese" díjat dr. Erdélyi Tatjána, id. Lőrinc Péter és Vajda Emese kapták meg, a „Vármegyei Családokért" díjat pedig Balázs Csabáné, dr. Tarpai József és Baráthné Bosák Erzsébet vehették át. A jótékonysági estet a Pócspetri Hagyományőrző Népzenekar műsora zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában