Nyíregyháza

2023.12.04. 17:30

Kinyitják a fiatalok előtt a világot

A program segítségével olyan diákok is elvégezhetik a középiskolát, akiknek erre nem lenne esélyük.

Száraz Anita

Fotó: Pusztai Sándor

– Kettős céllal jöttem: egyrészt szeretném megköszönni, hogy csatlakoztatok a Tanítsunk Magyarországért programhoz, másrészt hogy elmondjam, miért van rátok szükség – ezzel köszöntötte hétfő délelőtt a Nyíregyházi Egyetem mentorait dr. György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért

koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, aki arról is beszélt, mi hívta életre a programot.

A siker letéteményesei

– Vannak olyan települések Magyarországon, amelyek távol esnek a továbbtanulási lehetőségektől: az ezeken élő diákok 54 százaléka nem fejezi be a középiskolát. Ez egy óriási szám, különösen akkor, ha azt is elmondjuk, hogy az országos átlag tíz százalék. Én nem hittem azoknak a társadalomtudományi kliséknek, amelyek szerint ennek a kirekesztés lenne az oka, ezért felkerestem ilyen településeket. Kiderült, hogy a fiatalok, amíg el nem végzik az általános iskolát, alig hagyják el az adott község határát, és amikor középiskolába kerülnek, komoly megpróbáltatásnak érzik az utazást, vagy a kollégiumot is. Mivel a szüleik nem nagyon tudnak ebben a segítségükre lenni,

magukra maradnak, és nem találnak más megoldást, mint otthagyni az iskolát. Nekik szeretnénk segíteni a programmal, melyben a siker letéteményesei a mentorok. Ők azok, akik megismertetik az általános iskola 7-8. osztályosaival egy-egy város lehetőségeit: megmutatják nekik, hol és mit tanulhatnak, hová mehetnek sportolni, kulturálódni, szórakozni.

Inspirálni kell a fiatalokat

– Gera Zoltán egyik kedvenc edzője, Roy Hodson egyszer úgy fogalmazott: a siker titka, hogy a játékosokat nem motiválni, hanem inspirálni kell. Nos, ezeknek a fiataloknak is erre van szükségük, és egy olyanfajta belső hajtóerőre, amit tőletek kaphatnak meg. A legtöbb, amit adhattok, az ti magatok vagytok. Ezeknek az iskolásoknak ti lesztek a nagy testvér: olyan példa és minta, ami sok esetben hiányzik az életükből. Mutassátok meg nekik a településükön túli világot, s nyissátok ki előttük az oda vezető kapukat – mondta dr. György László és hozzátette: ez egy izgalmas és szép feladat, ami egyáltalán nem könnyű.    

– Közel kerülni hozzájuk,  elérni, hogy megbízzanak bennünk, s megnyitni őket nem megy egyik pillanatról a másikra, ám amikor már megvan az összhang, a közös programok közös élményekké válnak. A program pedig nemcsak a mentoráltak életét változtatja meg, de a tiéteket is. Úgy tudtok segíteni, hogy az mások számára hasznos, közösségbe kerültök, sokat tanultok másokról és ami ugyanolyan fontos: magatokról is. A pedagógiai, a szervezési, a kommunikációs és a vezetési képességeitek is javulnak, s annak, hogy különböző hátterű gyerekekkel és szülőkkel találkoztok, pedagógusként nagy hasznát veszitek majd. Olyan fiatalokat segítetek hozzá a továbbtanuláshoz, akiknek nélkületek nem biztos, hogy lenne erre lehetőségük, ez pedig az egész életükre hatással van – fogalmazott dr. György László.

Tapasztalatokat szereznek

A Nyíregyházi Egyetem 36 mentora 9 iskolában jelenleg több, mint 200 tanulót támogat.

– Az első találkozások soha nem egyszerűek, de minél több programon találkozunk, annál inkább megnyílnak a fiatalok, s annál közelebb engednek bennünket magukhoz. Élvezik, hogy új helyeket és embereket ismernek meg, s hogy támogató közeg veszi őket körül – mesélték az élményeiket a mentorok és hozzátették: ők is sokat tanulnak abból, hogy ennyiféle sorsot megismerhetnek. Azt mondták, leendő pedagógusként rengeteg olyan tapasztalatot szereznek, amit később, már a munkájuk során nap mint nap felhasználhatnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában