Nyíregyháza

2023.12.04. 14:00

Rövidebb lett a várólista

Három csoportszobás, civil fenntartású, új családi mini bölcsődét adtak át hétfőn a vármegyeszékhelyen.

Csáki Alexandra

Huszonnégy férőhelyes mini bölcsőde épült Nyíregyháza egyik gyorsan fejlődő szegletében, a Szilvavölgyben, így már negyven kisgyermek ellátására van lehetőség a Szeretethang Gyermekjóléti Közhasznú Egyesület fenntartásában lévő intézményekben. A Kicsik Vidám Háza Mini Bölcsőde hétfői átadó ünnepségén dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta: öt éven belül több ezer új munkahely lesz a városban. Ahhoz, hogy a szülők visszatérhessenek a munkaerőpiacra, szükséges az oktatási-nevelési intézmények további fejlesztésére, kapacitásbővítésére akkor is, ha egyelőre kihasználatlanok az új férőhelyek.

– A közelmúltban Nyíregyháza mind a kilenc önkormányzati bölcsődéje megújult, valamint két új is épült: a Honvéd utcán egy három, Nyírszőlősön pedig egy egy csoportszobás. Mindkettő esetében befejeződött a kivitelezés, és az eszközbeszerzés is a vége felé közeledik – ismertette a vármegyeszékhely polgármestere.

Egyedülálló nevelési program

– Ami ma még csak egy ötlet, holnap már egy terv, holnapután pedig kézzel foghatóvá, valósággá válik – vette át a szót Domokosné Petromán Andrea, a bölcsődét működtető egyesület elnöke. A Kicsik Vidám Háza (Kivi-ház)  2009-ben nyitotta meg kapuit – előbb családi napköziként, majd bölcsődeként.

– Gyermekek iránti elkötelezettségünk és angol–magyar korai nyelvi nevelési programunk hamar népszerűnek bizonyult a családok körében, várólista alakult ki, ám a megnövekedett igényeknek sokáig nem tudtunk eleget tenni. Óriási lehetőséget láttunk tehát a bölcsődei férőhelyek kialakítására, bővítésére meghirdetett TOP-os pályázatban. Közel 200 millió forintból a városban és a vármegyében is egyedülálló intézmény épülhetett, s három csoportszobában összesen huszonnégy gyermek alapellátását biztosíthatjuk. Ez azt jelenti, hogy huszonnégy család életét támogathatjuk erős bástyaként – hangsúlyozta Domokosné Petromán Andrea.

Formálódik az együttműködés

A Kivi-ház és a Nyíregyházi Egyetem között már formálódik az együttműködés. Dr. Kovács Zoltán általános rektorhelyettes elárulta: a lassanként alakot öltő közös munkán túl személyes szál is köti a bölcsődéhez.

– Az én kislányom is ide járt, és amit kapott, azt nemcsak ő, de mi, szülők is egy életen át magunkkal visszük, legyen szó korai nyelvi nevelésről vagy a miliőről, a nevelőkről, a szeretetről, ami körülveszi a gyerekeket. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában