Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.12.31. 11:43

Templomokat, kúriákat újítottak fel

A 2 milliárdos uniós projekt segítségével komplex turisztikai attrakciók jöttek létre.

Szon.hu

A nyírbátori minorita templom

Fotó: KM-archív

A Nyírség kulturális és természeti értékeit bemutató örökséghálózat kialakítását, a kiemelkedő jelentőségű örökséghelyszínek látogatóbarát fejlesztését, a rossz állapotú, de értékes műemlékek felújítását szolgálja az a 2 milliárd forintos uniós pályázat, amely révén komplex turisztikai attrakciók jöttek létre.

Apagyon a horgászturizmus fejlesztése volt a cél: új horgászhelyeket, esőházakat, stégeket, tűzgyújtóhelyeket alakítottak ki, kávéház és játszóház is épült. Restaurálták a nyírbélteki római katolikus templomot, a megmaradt középkori vakolatot rögzítették, tömítették. Helyreállították az ófehértói római katolikus templomot, korszerűsítették az elektromos hálózatot, és kiállítóteret alakítottak ki. A nyírbátori minorita templom kolostorudvarát rendbe tették, fedett kerékpártárolót alakítottak ki. A város református temploma nyugati homlokzatán és a délnyugati faltest rövid szakaszán a lábazat hibáit kijavították, a lábazat feletti nedves zónában kicserélték a vakolatot. A máriapócsi római katolikus templomot is helyreállították, sétányt alakítottak ki, megoldották a külső és belső hangosítást. Barokk múzeumkápolnát alakítottak ki Nyírvasváriban. A barokk freskókat restaurálták, a szentély alapozását megerősítették. Új tető-, torony- és födémszerkezetet építettek, kicserélték a nyílászárókat.

A Kállay-kúriánál kerékpáros pihenő- és szervízpontot alakítottak ki Kállósemjénben. Nyírbogáton a Bogáti Forgataghoz kapcsolódó rendezvény-infrastruktúrát fejlesztették, a görögkatolikus templomnál torony épült. A nagykállói görögkatolikus templomot helyreállították: a statikai hibákat kijavították, a tetőszerkezetet kicserélték, a falakat megerősítették. A kállósemjéni görögkatolikus templom mennyezeti falképeit megtisztították, az ólomüvegbetétes ablakokat restaurálták, a karzatmellvédet átalakították, a hangtechnikai rendszert pedig korszerűsítették. A piricsei középkori református templomban szigetelték a támpillérekkel tagolt alapfalakat, a fa harangtorony palánkborítást kapott, a zsindelyfedést felújították. A vajai őstónál látogatóközpontot alakítottak ki játszótérrel, horgászhelyekkel, esőbeállóval, és kilátó is épült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában