szon.hu PODCAST

2023.12.26. 20:00

Torz rajzokból lett komplex világ

A képes történeteknek minden korban megvolt a saját változatuk, ma már sok esetben digitálisak.

Szon.hu

Fotó: Sipeki Péter

A képregényeket gyakran a kilencedik művészetnek nevezik. Kertész Sándor grafikus, művésztanár, lapunk egykori munkatársával a képregények történelméről beszélgettünk, és arról, hogy manapság mennyire maradt népszerű ez a történetmesélési forma.

– A képregény műfaja örök, gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, Todd McFarlane kanadai képregényrajzoló szerint az idő múlásával csupán a bemutatási formája változott. Minden kornak megvolt a maga történetközlési változata képeken, rajzokon keresztül, amit azonban ma képregénynek nevezünk, az inkább a XX. században nőtte ki magát. Eredetileg groteszk rajzokból indultak ezek a képes történetek még az 1800-as évek Franciaországából, és annyira megtetszettek az embereknek, hogy megnőtt az igény hasonló illusztrációk készítésére. Mára igazából annyi változott, hogy a digitális fejlődésnek köszönhetően ezek átkerültek a számítógépekre, telefonokra – magyarázta Kertész Sándor, s megjegyezte: Európában a mai napig művészetnek tekintik a képregényeket, melyek főként a fiatal felnőtteknek és a tőlük idősebb korosztályoknak szóltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában