Nyíregyháza

2023.12.28. 14:00

Új időszámítás kezdődik: robotasszisztált eszközök a rehabilitációban

Több mint 900 millió forint értékben 125 eszközzel bővült a vármegyei rehabilitációs ellátás.

Bednárik Mónika

Fotó: Gazdag Mihály

A következményes mozgásszervi betegségek rehabilitációjának fejlesztését tűzte ki célul az Országos Kórházi Főigazgatóság több mint 10 milliárd forintos projektje, ami az országban 54 intézményt érint – mondta dr. Szűcs Attila a csütörtöki sajtótájékoztatón. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója, aki úgy fogalmazott, régi álma vált valóra azzal, hogy robot asszisztált illetve komputerizált interaktív terápiás, magas minőségű rehabilitációs, hidro- és fizikoterápiás eszközök segítik a kezelést a felnőtt és gyermekellátásban is. A Jósa András Tagkórházban jön létre a rehabilitációs centrum, a több mint 900 millió forint értékű rehabilitációs eszközökből 78 a nyíregyházi, 32 a fehérgyarmati, 10 a mátészalkai, 4 pedig a nagykállói tagkórházba kerül – részletezte a főigazgató, s jelentős mérföldkőnek nevezte a fejlesztést, amely új lehetőségeket teremt az egészségi állapot helyreállításában. – Nagy csodákat nem tehetünk ezekkel az eszközökkel sem, azonban az életminőség, a munkaképesség javításában tehetünk kis csodákat – tette hozzá dr. Szűcs Attila.

Akár szervezett, vagy veleszületett a mozgásszervi betegség nem csak a betegre, hanem annak környezetére, családtagjaira is negatívan hat. A hatékony rehabilitáció, az egészségi állapot minél magasabb szintű helyreállítása, az életminőség javítása közös és fontos ügy. A fejlesztéshez, kezeléshez, az elvesztett, sérült funkciók részleges vagy teljes visszaállításához pedig nagyon modern robotasszisztált, illetve komputerizált interaktív eszközök állnak a vármegyei rehabilitációs osztályok rendelkezésére.

Pozitív tapasztalatok

– Öt évvel ezelőtt kipróbálására kapunk robotasszisztált terápiás eszközt, azóta arról álmodtunk, hogy ezzel kezelhessük a gyermekeket – mondta dr. Kántor Katalin. A Jósa András kórház gyermekrehabilitációs osztályának vezető főorvosa videón bemutatta, hogy az exoskeleton segítségével egy gerincvelő sérült férfi állt és járt, amire korábban esélye sem volt. – A legfontosabb minden robot technológiában és  interaktív eszközökben, hogy az akut ellátást tudják jelentősen segíteni, az intenzitását javítani, aminek köszönhetően hamarabb és könnyebben vissza tudnak állni a munkába, intenzívebb inklúzió érhető el – mutatott rá az előnyökre a főorvos, aki az önellátási képesség visszanyerését nevezte az egyik legfontosabbnak. Minél intenzívebb a kezelés, a mozgatás – erre képesek az új, modern eszközök –, annál eredményesebb lesz az agyi plaszticitás, azaz amikor agy ép területei képesek átvenni a sérült részek funkcióit. A robot nem fárad el, biztosítja, hogy a megfelelő intenzitással, folyamatos legyen a feladat elvégzése és a motiváció is állandó. A gyerekek visszajelzései nagyon jók és az eredmények is – utalt a próbaidőszak eredményeire, a kezelés már állandóan elérhető lesz a fejlesztésnek, új eszközöknek köszönhetően.

Egymásra épülő kezelések

A felnőtt korosztályban a legtöbb következményes  – átmeneti, tartós vagy akár élethosszig tartó – mozgásszervi betegséget a stroke okozza. A robotasszisztált kezelésekről is csak átfogó rehabilitációs program keretében beszélhetünk, hiszen a terápiák fokozatosan egymásra épülnek – erről már dr. Tóth Julianna rehabilitációs főorvos beszélt, aki elmondta hogy a felnőtt és gyermekrehabilitáció közösen hozza létre a humánkineziológiai labort és még szorosabb lesz a munkakapcsolat.

– Amikor a betegeknek visszaadjuk a járás élményét, részben vagy teljesen visszaállnak az elveszett alsó-, felsővégtagi funkciók, s játszva tanulhatnak, az plusz motivációt jelent a betegnek és a terapeutáknak is – tette hozzá. Kiderült, a szakemberek mellett a betegek is nagyon várják, hogy elinduljon a fekvő- és járóbetegellátásban is a robotasszisztált kezelés – eddig csak a fővárosban és két magánintézményben volt elérhető –, mert az új esélyt, magasabb szintű ellátást jelent a mozgásukban sérülteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában