Adatvédelem

2024.01.30. 12:08

Az adat az új olaj – középpontban a blokklánc technológia

Az adatvédelem fontosságáról, a Blockchain (blokklánc) technológia előnyeiről tartott előadást dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke. A kedd délelőtti rendezvényt a vármegyei kereskedelmi és iparkamara és a PRIMOM Alapítvány közösen szervezte meg, a szakmai fórumnak a kamara nyíregyházi székháza adott otthont.

Tarnavölgyi Gergely

A hallgatóságot először Mészáros Éva, a PRIMOM irodavezetője köszöntötte. Elmondta, napjainkban egyre gyakoribbak a különféle digitális támadások, ezek ellen pedig védekezniük kell valahogyan a cégeknek. Hozzátette, a PRIMOM Alapítvány munkatársai ebben is segítséget tudnak nyújtani a térség vállalkozásainak.

Dr. Halász Ritát a Blockchain technológia jelentőségéről, illetve arról is kérdeztük, ez hogyan és miként segítheti a vállalkozások működését.

A jogász-közgazdász végzettségű szakember elmondta: a technológia két legfontosabb tulajdonsága, hogy új formát kínál az adatok tárolásához, illetve lehetőséget teremt az értékek digitalizációjára, közvetítésére és a kereskedésre. A blokklánc újra értelmezi a digitális térben az adatrögzítés, tárolás, valamint megosztás, továbbá az átláthatóság fogalmát.

– Mai világunkban az adat az új olaj, így az adataink védelme, azok tárolása, felhasználása, biztonságos továbbítása kulcskérdés. A Blockchain technológia egy közös megegyezéssel létrehozott, elosztott, digitális főkönyv, amely az összes érintett fél számára teljesen transzparens módon és utólag már nem megváltoztatható formában tárolja az adatokat. A kriptográfia alkalmazásával és az elosztott főkönyvi technológiával védi az adatokat harmadik illetéktelen felektől – foglalta össze az alelnök, aki szerint az energiaipar és a környezetbarát alkalmazások, a közlekedés, az egészségügy, az élelmiszeripar, az oktatás, a kreatív ágazatok, a pénzügyi és az agrárszektor lehetnek a fő felhasználási területek.

Dr. Halász Rita szerint a technológia adatalapú folyamatok nyomon követését, a valós idejű és valóságnak megfelelő adatrögzítést, tranzakció kimutatást segítheti elő, valós idejű betekintést ad egy hálózat valamennyi szereplőjének a különféle tranzakciókba, lehetőséget teremt a közvetlen adatcserére több szereplő között, ezáltal megszünteti az adattöredezettséget például a szolgáltatók, de a cégek között is.

– Gondoljunk csak arra, hogy egy bonyolult, jelentős számú szereplővel rendelkező üzleti folyamat nyomon követhetősége, mennyire idő és költségigényes, vagy amikor egy cég sok olyan tranzakciót bonyolít le, amely számos vállalaton és közvetítőn keresztül megy, a folyamatok általában lassúak és drágák, itt a technológiát költségcsökkentés és időhatékonyság miatt célszerű alkalmazni, mert például a rendelések feldolgozási idejét jelentősen képes csökkenteni, ami növelheti a cég nyereségét. Azzal, hogy kizárja a kétes, manipulált adatok létét az üzleti folyamatokban, minimalizálja az üzleti döntések kockázatait. Alkalmazásával nincs szükség papíralapú információtovábbításra. Az automatizált információáramlás biztosítása révén egyszerűsíti és átláthatóvá teszi az adminisztráció folyamatát. Lehetővé teszi a dokumentumok nyomon követhetőségét, amelynek jelentősége abban áll, hogy a dokumentum megváltoztathatósága nem jelent kockázatot. Éljünk a technológiák által nyújtotta lehetőségekkel, hogy hatékonyabban, biztonságosabban és kényelmesebben működjünk a jövőben! – emelte ki keddi előadásában dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában