Nyírbogát

2024.01.19. 14:00

Gondosóra: biztonságérzetet ad, védelmet nyújt

Átlagosan napi kétezer hívás érkezik, ennek körülbelül 10 százaléka a sürgős eset.

Csatári Jázmin Abigél

Nagy érdeklődéssel fogadták a nyírbogáti idősek a Gondosóra program szervezőinek tájékoztatóját csütörtök délután a városházán, ahol minden információt megkaphattak a segélyhívó készülékről, sőt, regisztrációra is volt lehetőség. Dr. Juhász Roland, a gondosóráért felelős társaság ügyvezetőjének előadása előtt dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó polgármester és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntötték a résztvevőket.

Könnyű használni

– A Gondosóra program révén  egy olyan eszközzel szeretnénk a 65 év feletti időseknek biztonságérzetet és védelmet nyújtani, amivel azonnal segítséget hívhatnak – kezdte a program ügyvezetője. Hozzátette: előfordulhatnak olyan szituációk, amikor baj esetén bonyolult és hosszadalmas telefonon értesíteni a családtagokat, esetleg hívni a mentőket, a karra erősíthető készülékkel viszont egy gombnyomással elérhető a diszpécser. Az ütés- és vízálló órába, amit helymeghatározóval is elláttak, esésérzékelőt is beépítettek, így ha a használója összeesik, eszméletét veszti és képtelen elindítani a hívást, a kis szerkezet magától riasztja a gondosóra ügyfélszolgálatát – mondta az ügyvezető, aki részletesen bemutatta a regisztrációs lépéseket. Megtudtuk: ha az idősek önállóan nem tudnak feliratkozni, a regisztráció elvégzése egy kontakt személyre átruházható.

Mint mondta: ezért, hogy az idősebbeket segítsék, nagyon egyszerűre tervezték a kérvényezés menetét: mindössze két okmány adataira van szükség, illetve egy telefonszámra és egy e-mail- címre, s ezek az ügyfélszolgálati rendszer révén is megoldhatók. – Fontos tudni, hogy az órát nagyjából három naponta fel kell tölteni, de ez is nagyon egyszerű: egy mágnesnek köszönhetően egyetlen érintéssel rögzíthető a töltő egységhez – tette hozzá.

Egyedülálló Európában

– Fontos számunkra, hogy a lehető legkönnyebb legyen idősebb hozzátartozóink élete – mondta a projektvezető, és kijelentette: az a cél, hogy két év alatt 1,5 millió 65 év fölötti idős ember kaphassa meg ingyen a gondosórát, és hogy a rendszer tökéletesen működjön, kialakítják az ország legnagyobb diszpécser központját, ami a nap huszonnégy órájában elérhető lesz. A program sikerét jelzi, hogy az indulása óta közel félmillióan regisztráltak, a kiosztott és működő eszközök száma pedig hamarosan eléri a 400 ezret. A regisztrációt követően van egy átfutási idő, így átlagosan 90 napon belül szállítják ki az eszközt. Nyírbogátnak 487 olyan lakosa van, aki elmúlt 65 éves – közülük már 187-en regisztráltak vagy hozzá is jutottak az órához.
– Bátran kijelenthetjük, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló Európában – folytatta az ügyvezető és elmondta, rengeteg készüléket szállítottak ki karácsony előtt. A bejövő hívások száma nagyjából háromszorosára nőtt a kezdeti időszakhoz képest:  átlagosan napi kétezer hívás érkezik, ennek körülbelül 10 százaléka a sürgős eset.

További tervek

Dr. Juhász Roland a közeljövő terveibe is beavatta a résztvevőket. Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy bizonyos esetekben olyanok is ingyen kaphassanak gondosórát, akik ugyan nem múltak el 65 évesek, ám akiknek az egészségi állapotuk miatt nagy segítséget jelentene az eszköz. 

– Az Országos Fogyatékosügyi Tanács Fülöp Attila, gondoskodás politikáért felelős államtitkár közreműködésével bead majd egy indítványt, és  bízunk benne, hogy a fogyatékkal élők egy részét is bevehetjük a programba – mondta az ügyvezető.
Az esemény végén a szervezők segítettek elindítani a regisztrációkat azoknak, akik a tájékoztató után úgy döntöttek, szeretnének csatlakozni a Gondosóra programhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában