Nyíregyháza

2024.01.29. 17:47

Mint jó pásztorok, vigyáznak majd rájuk s nevelik őket a bölcsődében

Új bölcsőde épül Nyíregyháza egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében.

Szon.hu

– Amikor az egyházmegye területén valamilyen fontos eseményre érkezik a főpásztor, liturgikus öltözéket ölt magára, ezzel is kifejezi azt a küldetést, amit az Úr Jézus egy példabeszédben mondott, hogy a jó pásztor a vállára veszi az eltévedt juhot, s úgy vezeti Isten országa felé. A jó pásztor példáját állítja Krisztus elém is, s minden egyes fontos alkalomkor arra emlékeztet, hogy jó pásztor módjára a rám bízottak gondját kell viselnem. Ma egy új bölcsőde alapkövét rakjuk le, s majd a „báránykákra”, a pici gyermekekre kell odafigyelnünk, akik itt nevelkednek majd közöttünk. Itt, a templomban kértük Isten áldását a bölcsőde munkálataira, s arra, hogy fontos, értékes dolgokat adhassunk át majd a gyerekeknek, hogy ne csak a mindennapi élet igazságaira neveljük majd őket, hanem a hit igazságait is át tudjuk adni nekik – ezekkel a gondolatokkal kezdte az ünnepi alkalmat Szocska A. Ábel görögkatolikus püspök.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az egyházmegye Rakamazon és Nyíregyházán épít 48 férőhelyes bölcsődéket, melyek hiánypótló beruházások, hiszen a két városban ezek lesznek az első görögkatolikus bölcsődék. Az egyházmegye olyan környezetet alakít ki a kisgyermekek számára, ahol a szülők biztonságban, hitbéli meggyőződésükhöz is igazodó környezetben tudhatják gyermekeiket, amíg ők visszatérnek a munka világába. Különösen fontos ez Nyíregyházán, hiszen az orosi városrész dinamikusan fejlődik, sok a fiatal család, s igény merül fel a gyerekek elhelyezésére.

Az alapkőletételen a város polgármestere, dr. Kovács Ferenc és dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is rész vettek, s mindketten hangsúlyozták: hiánypótló beruházásról van szó, hiszen ez a bölcsőde jelenti elsőként a görögkatolikus családok számára azt a lehetőséget, hogy kisgyermekeiket olyan intézetbe adhassák, ahol ennek a vallásnak a tisztelete és annak hagyományai a mindennapi élet részét képezik. Az eseményen elhangzott: a Nyíregyházi Egyházmegye összesen 1,44 milliárd forint támogatást nyert a két településen az építkezésre.

Elérhető közelségben

Dr. Szabó Tünde kiemelte: napjainkban létfontosságú az értékek megőrzése, ápolása és építése. – 2023 történelmi jelentőségű volt Nyíregyháza számára, hiszen megújulhatott a Szent Miklós székesegyház és átadták a Görögkatolikus Múzeumot, melyek jól mutatják a város történetének és az egyháznak az összefonódását. A bölcsődével egy olyan fejlesztés kezdetét ünnepeljük, amely hozzájárul a gyerekek kereszténységben neveltetéséhez. Az orosi új bölcsőde egy akadálymentesített, modern intézmény lesz, amely igazodik majd a lokális természeti adottságokhoz – tette hozzá az országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy minden intézmény új munkahelyeket is jelent. Dr. Szabó Tünde hozzáfűzte, 2010 óta folyamatosan épülnek, szépülnek meg a bölcsődék az országban, a kormány családbarát politikát folytat, s arra törekszik, hogy minél több településen vagy településrészen elérhető közelségbe kerüljön a bölcsődei szolgáltatás.

Fejlődő város, új munkahelyek

Dr. Kovács Ferenc polgármester arról beszélt, hogy a bölcsődeépítés a város szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a most épülő görögkatolikus bölcsődével az egész város ellátórendszere bővül. – A nyíregyházi önkormányzat az elmúlt években mind a kilenc városi bölcsődét felújította, valamint két újjal gazdagodik. Mindenki tudja, hogy jelentős beruházások indultak el Nyíregyházán, 2025-től számos új munkahely válik elérhetővé a városban. Az önkormányzat bízik benne, hogy a fiatalok itt képzelik el a jövőjüket, ezért van szükség a bölcsődei férőhelyek bővítésére is – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában