Nyíregyháza

2024.01.30. 09:53

Nem rosszabbak, csak mások

A gyermekek életében az első hat év a legmeghatározóbb.

Csáki Alexandra

Rudikné Kecsmár Ágnes

Folyton azt halljuk, hogy a mai gyerekek túl sok szabadságot kapnak, nehéz velük bánni, és semmi más nem érdekli őket, csak a kütyük. Rudikné Kecsmár Ágnes pszichológus-tréner azonban azt mondja, semmivel sem szerethetők kevésbé, mint idősebb társaik, pusztán mások. 

Kis egyéniségek 

– A generációk közötti szakadék miatt óriási nehézséget okoz például egy korosztályombeli pedagógusnak, hogy elfogadja: a mostani gyerekek egészen másként nőnek fel, más mintát kapnak az első három évükben. Számukra természetes, hogy anyának ott van a kezében a telefon – mondta el stúdiónk vendégeként a szakember, s hozzátette: ezek a gyerekek ugyanolyan értékesek és ugyanolyan jók, ha úgy bánunk velük, mintha mindannyian kis egyéniségek lennének. 

– A legnagyobb baj az, hogy tömeget nevelünk, miközben nem mindenki egyforma, sőt, egyre nagyobb a különbözőség. Régebben, amikor megnőttünk, iskolába mentünk, ahol volt egyenruha, köpeny, míg a mostani gyerekek egészen pici koruktól szárnyalhatnak, szabadok lehetnek, megélhetik a saját egyéniségüket. Ezt pedig nehéz elfogadni és beépíteni a mindennapi oktatásba – mutatott rá Rudikné Kecsmár Ágnes. 
Az otthoni nevelés az alapja mindennek. Ha az alapot megfelelően rakják le, bármit építhetnek rá, mert tökéletes lesz, de ha nem elég stabil, repedezni fognak a falak. A szakemberek is csak ideig-óráig tudják betapasztani a réseket. 

– Az első hat évben hihetetlenül fontos a szülő szerepe, hogy miként figyel a gyerekre, hogyan áll ki mellette és mit mond neki. Amikor anya vagy apa rossznak nevezi a gyermekét, az olyan, mintha tőrt döfne bele, mert alapvetően nem akarnak rosszak lenni. Lehet, hogy nem jó, amit tett, de akkor ezt így kell megfogalmazni – magyarázta a pszichológus, aki nagyon sokszor dicséri a gyerekeket, mert hiszi, hogy ha kiemeli az erősségeiket, az beépül a személyiségükbe és egyfajta burokká válik körülöttük. 

Legyen ott anya és apa is 

A podcastbeszélgetés során szóba került a családtervezés is. Arra voltunk kíváncsiak, milyen tanácsokkal szolgál a szakember a gyermekvállalás előtt állóknak. 
– Az az igazság, hogy én kötelezővé tenném a tudatos felkészülést minden babaváró párnak, mert hiába mondják, hogy nem, igenis minden megváltozik egy gyermek érkezésével. A nőknek azt tanácsolnám, hogy a kicsi megszületése után ugyanúgy figyeljenek a párjukra, mert nagyon sok probléma adódik a kizárólag anyaszerepből. Ami nagyon fontos, hogy ha lehetséges, már az első perctől legyen a baba mellett esténként anya és apa is, és amikor ébredezni kezd a tudata, olvassanak neki mesét – hangsúlyozta Rudikné Kecsmár Ágnes. – A gyerekeknek szükségük van keretekre, mert biztonságot adnak. Ha a szülők nem következetesek – például ha nem tartják magukat a lefekvési időhöz, vagy egyszer tiltanak valamit, máskor megengedik azt –, a kicsik bizonytalanná válnak. Onnantól kezdve pedig beborul az egész életük. 
A teljes beszélgetést a Szabolcs Online-on hallgathatják meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában