Nyírbátor

2024.01.13. 12:21

Nyírbátorban is emlékeztek a Don-kanyar hőseire

Szon.hu

Forrás: Fotók: dr. Simon Miklós közösségi oldala

„Az 1943-as doni katasztrófa 81. évfordulója alkalmából az egykori Báthory István Laktanyában térségünk településeivel közösen hajtottunk fejet a Don-kanyar hősei előtt” – olvasható dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő közösségi oldalán.

„Hajdan a Báthory István Laktanyából indultak a nyírségi bakák 1942. november 1-jén a keleti front poklába. Még a hadműveleti területre való vasúti szállítás alatt súlyos és érzékeny veszteség érte a 12/III. zászlóaljat. 1942. november 4-én éjjel két órakor a Lengyel Főkormányzóság területén Suchedniow község előtt 500 méterre a partizánok két, kővel megrakott vasúti kocsit futtattak neki a szerelvénynek és a mozdony mögé kapcsolt tiszti vagonban az ütközés következtében a világítógáz tartálya felrobbant és a vagon kigyulladt. A szerencsétlenség következtében 16 tiszt, 2 altiszt és 9 honvéd vesztette életét, közöttük a zászlóalj parancsnoka, Koppány Vilmos százados is.

A 12/III. zászlóalj, melynek zászlóaljtörzse, távbeszélő szakasza és géppuskás százada a 10. könnyű hadosztály tartaléka lett volna, január 12-én vette át a védőállásokat és a felszereléseket.

A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én, 30-35 fokos hidegben az arcvonal északi részén, az urivi hídfőből kiindulva áttörte a magyar vonalat és 8-12 kilométer mélyen hatoltak előre, majd január 14-én délen, a scsucsjei hídfőben 50 kilométer szélességben törték át a védelmet.

Az átfogó támadás következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.

A nyírségi gyalogezred is súlyos veszteségeket szenvedett a doni harcokban, a 4500 fős sereg tagjai közül mindössze 735-en tértek haza az oroszországi frontról.

Dicsőség a Hősöknek!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában