Beregszász

2024.01.21. 10:41

Nyíregyházi ajándék a líceumnak

Többen nem lehettek jelen az ünnepségen, viszont felolvasták a leveleiket.

L. Tóth Lajos

Az ünnepség díszvendégei és az emléktábla leleplezése

Forrás: Kárpáti Igaz Szó

A nyíregyházi székhelyű, „Szentpétery Zsigmond” kitüntető díjjal jutalmazott Beregszászért Alapítvány immár a hatodik emléktáblát ajándékozta a beregszászi Bethlen Gábor Líceumnak: dr. Kiss Ferenc író, kritikus, irodalomtörténész, tanár emlékét örökítették meg az épület homlokzatán. 

Híres embereket oktatott 

Dr. Kiss Ferenc 1928-ban született az Ugocsa vármegyei Tiszapéterfalván, 1939-től 1944-ig volt a Beregszászi Magyar Királyi Állami Gimnázium diákja. Kárpátalja szovjet megszállása után a Debreceni Református Kollégiumban érettségizett, majd a Debreceni Tudományegyetemen szerzett oklevelet. Az 1956-os forradalom idején a helyi Csokonai Rádió vezetője volt, amiért nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték. Később az ELTE BTK, majd az MTA Irodalomtörténeti Intézetének és az Irodalomtudományi Intézetnek volt a munkatársa. Munkásságát több díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 1999-ben hunyt el Budapesten. 
Szabó Árpád, a líceum igazgatója köszöntötte a vendégeket. „A jelenlegi emléktábla avatása is azt bizonyítja, hogy van múltunk, és eszerint jövőnk is” – mondta, majd köszönetet mondott a Beregszászért Alapítványnak az újabb ajándékért. Mivel Dalmay Árpád, az alapítvány kuratóriumának elnöke nem lehetett jelen az ünnepségen, felolvasták a levelét. 

 

Idézünk belőle: „Alapítványunk fő célja a Beregszászban és a Beregszászi járásban, de tágabb értelemben az egykori Bereg vármegyében élő magyarság nemzeti önazonosság-tudatának erősítése múltunk nagyjai emlékének megörökítésével. S a Beregszászi Magyar Királyi Állami Főgimnázium, majd későbbi nevén Beregszászi Magyar Királyi Állami Gimnázium országszerte híres embereket oktatott, bocsátott szárnyaira, illetve tudott tantestülete soraiban Dsida Jenő költőtől kezdve Bárdos László újságírón, helytörténészen, Deákné dr. Bartha Katalin nyelvtudóson, dr. Bellyei László irodalomtörténészen, írón, Polónyi Károly és Jolán festőművészeken át dr. Kiss Ferenc irodalomtörténészig, kritikusig, íróig és az idén elhunyt Lator László Kossuth-díjas költőig”. Röviden kitért dr. Kiss Ferenc irodalmi munkásságára, idézte Pomogáts Béla és Csoóri Sándor szavait, majd így fejezte be: „Nem véletlen az emléktábla Csoóri-idézete: «Mondd azt, hogy csak azért is!» Bár ezt a költő beteg barátjának írta vigasztalásul és biztatóul, mi fogjuk fel úgy, hogy dr. Kiss Ferenc mondja nekünk: csak azért is tartsunk ki magyarságunk, hitünk, anyanyelvünk, kultúránk, múltunk mellett az ellenükre ácsingózó mai zavaros világban. Nagyjaink emléke és szelleme adjon hozzá erőt!” 

Vérke-parti élmények 

Ifj. Kiss Ferenc, zenei életünk ismert személyisége sem lehetett ott édesapja emléktáblájának felavatásán, ő is levelet küldött. Ezt írta: „Bár én debreceni születésű vagyok, édesapám – amikor csak lehetett, azaz engedte a hatalom – kölyökkoromtól kezdve vitt magával mindig a kárpátaljai rokonainkhoz látogatóba. Kétévesen jártam először a péterfalvi nagyszüleimnél. Érettebb fejjel, ha néha bementünk vásárolni Beregszászba – ez jobbára a könyves- és vasasboltot jelentette –, sokat mesélt a Vérke-parti élményeiről. Itt járt gimnáziumba 1939-től 1944-ig, egészen a magyar tannyelvű oktatás megszűnéséig. Itt volt először igazán szerelmes. Hetente többször is biciklivel tette meg a harmincvalahány kilométeres utat oda és vissza. Sokat jelentett számára a tanulás. Nagy szeretettel mesélt nekem mindig erről a városról, híres szülötteiről, legendás helyszíneiről, úgyhogy nagy öröm volt számomra, hogy 2013-ban itt rendezhettem meg a Héttorony Fesztivál egyik fontos eseményét. Akkor avattuk fel Rieger Tibor apámról készített domborművét a főiskolán olyan illusztris személyiségek jelenlétében, mint Vári Fábián László, Bíró Zoltán, Für Lajosné, Lezsák Sándor, Nagy András vagy Zelnik József. Erre az alkalomra jelentettük meg a Kiss Ferenc Emlékkönyvet is”.

Illusztris vendégsereg

A rendezvénynek több illusztris vendége volt, köztük Cseh Áron, az Ungvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, Jusztin Miklós beregszászi konzul, Nagy Barna, dr. Kiss Ferenc unokatestvére, Babják Edit, a városi oktatási és művelődési osztály vezetője, Virág Szabolcs atya és Barna György, a Kárpátaljai Református Egyház oktatási bizottságának elnöke. Az emléktáblát Szabó Árpád és Cseh Áron leplezte le, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat. Az emléktábla bronz domborműve Lengyel Tibor nyíregyházi szobrász alkotása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában