Nyíregyháza

2024.01.11. 13:22

Új lélekharangja lett a társszékesegyháznak - fotók, videó!

A helyére emelték a templom negyedik harangját.

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

Csütörtökön pár perccel negyed tíz után megszólalt a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyház legnagyobb harangja, a Szent József harang. A Nyíregyházán élők a hangját minden nap délben és vasárnaponként hallhatják – a hét utolsó napján nagymisére hívogat –, a tegnap délelőtti „bejelentkezésnek” pedig egy örömteli esemény adta az apropóját. Egy új társát üdvözölte: a templom negyedik harangjának tiszteletére szólalt meg. A helyére emelték ugyanis a Krisztus Király harangot, ami a negyedik, s a legkisebb lesz a templomban.

Csordás Gábor plébánossal együtt néztük végig, ahogy a daru mértani pontossággal a torony nyitott ablakához emelte a 260 kilogrammos harangot, ami Innsbruckban, több mint fél év alatt készült el. Az atya elmondta: advent első vasárnapján szentelték fel, és szerették volna már az ünnepek előtt a helyére tenni, de a belvárosi forgatagban ez veszélyes lett volna, ezért vártak vele. Az északi toronyba kerül, ahol eddig két harang lakott, így helyet kellett csinálni neki, és ez a szűk hely miatt nem volt egyszerű. Ezentúl minden este nyolc órakor hallhatjuk a hangját: az Úrangyala után ez szól majd az elhunytakért.

– Egy templom rangját a harangjai száma és azok mérete is jelzi, és mivel ez az egyházmegye társszékesegyháza, s Nyíregyháza fő temploma, Palánki Ferenc megyéspüspök szerette volna, hogy az eddigi három helyett négy harang ékesítse a Magyarok Nagyasszonya-társszékegyházat – tette hozzá Csordás Gábor.  

A Szent József a legnagyobb          

A déli, azaz a jobb oldali toronyban lakik a Szent József harang – az 1370 kilogrammos, 131 centiméter alsó átmérőjű harangot az Ecclesia Harangművek Rt. öntötte 1924-ben Budapesten annak a nagyharangnak a pótlásaként, amit Samossa József egri érsek adományozott a  templomnak  és amit az I. világháborúban elrekviráltak – olvasható a magyarharangok.hu oldalon.

Az északi, bal oldali toronyban található a Magyarok Nagyasszonya harang, aminek a súlya 769 kilogramm, az alsó átmérője 115 centiméter. Az egyik oldalán Szűz Mária látható a Kisdeddel, a másik oldalon pedig az alábbi felirat olvasható: „Boldogasszony évében 1947-ben templomunk védőszentjének Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére öntette a nyíregyházi rk. egyházközség. Készült Török Dezső apát kanonok főesperes érseki helynök lelkipásztorkodása idején. Öntötte Szlezák Ráfael Rákospalotán”. Ez az ez egyik leggyakrabban hallható harang Nyíregyházán: minden reggel 6 órakor és este 8 órakor Úrangyalára szól, a szentmisékre a Rozália-haranggal együtt harangoz be, s a vasárnap esti szentmisére hívogat fél órával korábban.

A Szent Rozália harang súlya 391 kilogramm, az alsó átmérője 91 centiméter. Egyik oldalán Szent Rozália képe látható, a másikon a felirat: „1946. május 6-án elhunyt dr. Wágner Gyuláné szül. Szarvady Rozália emlékére Boldogasszony évében, 1947-ben öntették a nyíregyházi rk. hívek”.

Közepesen mély hangja ellenére eddig lélekharangként funkcionált, minden este hallhattuk az Úrangyala után, amikor arra szólított, hogy a halottakért imádkozzunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában